Kako virus gripe povezuje genetski materijal u zarazne čestice?

OTKRIVŠI na koji način virus gripe povezuje svoj genetski materijal u zarazne čestice koje omogućuju širenje virusa, znanstvenici su otvorili put prema boljem razumijevanju jedne od najvirulentnijih bolesti u svijetu.

Ovo otkriće ne omogućuje samo bolje razumijevanje načina na koji funkcioniraju virus gripe i ostali virusi, nego bi moglo unaprijediti proizvodnju cjepiva i lijekova protiv te bolesti, ističe se u studiji objavljenoj u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Znanstvenici predvođeni Yoshihirom Kawaokom, profesorom patobioloških znanosti na veterinarskom fakultetu sveučilišta Wisconsin-Madison, opisala je kako virus gripe povezuje niz genetskih podjedinica u potpun genom virusa nužan za stvaranje čestica koje omogućuju širenje zaraze sa stanice na stanicu.

Već se dugo zna da genom virusa gripe tipa A mora sadržavati osam različitih nizova RNK. No, dosad nije bilo poznato kako se oni unutar stanice povezuju u potpun genom gripe i kako oblikuju virione, virusne čestice koje mogu zaraziti ostale stanice.

Kawaoka i njegovi suradnici detaljnim su eksperimentima otkrili molekularni signal na jednom nizu RNK kritičan u procesu infekcije. Taj signal selektivno označava osam virusnih nizova RNK kako bi stvorio kompletan genom gripe unutar zaraznih čestica virusa gripe tipa A, najzaraznijeg i najopasnijeg tipa gripe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virusi obično koriste reproduktivni mehanizam stanice kako bi se replicirali i zarazili ostale stanice. Stvaranjem umjetnih virusa gripe s različitim brojevima RNK segmenata, Kawaokina je skupina pokazala da je virus najjači kad je prisutno svih osam segmenata RNK.

To otkriće pokazuje da individualni segmenti RNK na jedinstven način pridonose odabiru i spajanju različitih segmenata RNK u kompletan genom gripe. Zahvaljujući tom podatku znanstvenici bi mogli otkriti i najslabiju stranu gripe te omogućiti razvoj novih cjepiva i antiviralnih lijekova koji bi spriječili izgradnju genoma virusa unutar stanice.

Kawaokina je studija bitna jer oblik virusa koji se koristio u istraživanju - gripa tipa A - obuhvaća viruse odgovorne za pandemije. Posljednji takav slučaj bio je pandemija španjolske gripe 1918. godine, u kojoj je umrlo više od 20 milijuna ljudi za samo nekoliko mjeseci. Znanstvenici vjeruju da je samo pitanje vremena kad će se ponoviti slična pandemija, jer se virus gripe vrlo lako mijenja kako bi izbjegao obrambene mehanizme imunološkog sistema i cjepiva.

Rezultati Kawaokina istraživanja potvrđuju jedan od dva predložena modela stvaranja zaraznih viriona gripe A. Jedan pretpostavlja da se osam segmenata RNK spaja nasumce, ovisno o nekom zajedničkom svojstvu među segmentima koje ih povezuje u genom gripe, a drugi, takozvani selektivni model, koji potvrđuju i Kawaokini rezultati, pretpostavlja da su specifične strukture u svakom segmentu RNK odgovorne za kombiniranje osam genetičkih fragmenata u virion.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara