Kakvog gradonačelnika žele Zagrepčani?

MILAN BANDIĆ misli da je nedodirljiv. Uvjeren je u svoju popularnost među Zagrepčanima, temeljenu na sedmogodišnjoj vladavini u metropoli. Samouvjereno očekuje izravne izbore za gradonačelnika u proljeće iduće godine kako bi konačno dobio ono što je oduvijek želio: potvrdu svog utjecaja i još veću moć u gradu. No, moglo bi se dogoditi da ga idućeg svibnja dočeka neugodno iznenađenje.

Istraživanje koje je nedavno provela agencije Puls otkriva kako Zagrepčani zamišljaju svog idealnog gradonačelnika. Među najpoželjnijim karakteristikama na Bandića se odnose tek jedna ili dvije, ostale su gotovo suprotne onome što on nudi biračima. Od sedam najvažnijih osobina, na Bandića bi se mogla odnositi ona da je "odrješit", ali čak ni ona u smislu koji bi mu najbolje odgovarao: od odrješitog gradonačelnika očekuje se da ne popušta pritiscima različitih lobija koje grad žele voditi u lošem smjeru. Zato mu se može djelomično pripisati osobina da ima "dokazane rezultate u radu", ali i to ovisi o kutu gledanja. Onaj s periferije, naime, puno je povoljniji od pogleda iz centra grada.

Milan Bandić - vizionar ili ipak samo megaloman?

Dobronamjerni bi za Bandića rekli i da "ima viziju", iako se to obično svodi na megalomanske projekte koji izgledaju poput kula u oblacima: metro, tunel kroz Sljeme i slično. S druge strane, Bandić nije stručnjak u nekom području, nije oprezan u smislu da se uvijek konzultira sa stručnjacima, nije rođen u Zagrebu i u posljednje vrijeme, naročito nakon ulaska u Predsjedništvo SDP-a, ne može se pohvaliti ni da je manje stranački istaknut. U tih sedam osobina (dakle: vizija, stručnjak u nekom području, oprezan, s dokazanim rezultatima u radu, rođen u Zagrebu, odrješit, manje stranački istaknut) teško bi se mogli prepoznati još neki kandidati za gradonačelnika.

Jasen Mesić - rođen u Zagrebu, možda i uvjeri Zagrepčane da je oprezan i da ima viziju

Mladi HDZ-ovac Jasen Mesić mogao bi se možda pohvaliti tek da je rođen u Zagrebu, a ukoliko njegova propagandna mašinerija bude uspješna, možda uvjeri Zagrepčane da je oprezan i da ima viziju. Stručnost koju ima (arheolog i ronilac) teško bi mu mogli pomoći u vođenju Grada, a sudeći prema rijetkim javnim istupima ne bi se moglo reći ni da je previše odrješit. Čovjek čiju je kandidaturu odobrio osobno Ivo Sanader teško da će se usuditi distancirati od stranke.

Radimir Čačić - poduzetnik, stručan, ali u braku s Varaždinom

Kandidaturu je ovoga tjedna najavio i Radimir Čačić. On je rođen u Zagrebu, ali ne živi u njemu, ima viziju, ali nije baš oprezan, kao šef HNS-a nije manje stranački istaknut, ali ipak ga se doživljava kao poduzetnika. Stručan je i dokazao se u radu, međutim Zagrepčani ga još uvijek previše povezuju s Varaždinom.

Zanimljivo je da Bandića i Čačića povezuje zagrebačka periferija: u tom biračkom tijelu posebno se cijene njihove osobine, njihova energija, poduzetnost, a toleriraju se optužbe za korupciju i kriminal. Bandić je za birače s gradskih rubova još uvijek najbliži idealnom gradonačelniku. Obojica, pak, loše stoje kod birača iz centra Zagreba: Čačiću se zamjera što je otišao u Varaždin i pritom se više cijeni njegova stranačka kolegica Vesna Pusić.

Bandić - gradonačelnik koji prihvaća zasluge, a izbjegava odgovornost

Građani Zagreba nezadovoljni su nepoštivanjem urbanističkog plana, neplanskom gradnjom i devastacijom zelenog prostora, prometnim kaosom, kao i smanjenim osjećajem sigurnosti u gradu. Takvo stanje, po njihovu mišljenju, direktna je posljedica postavljanja podobnih, a ne sposobnih na gradske funkcije. Dvije najveće prepreke boljem upravljanju gradom su stranačka podobnost ljudi u gradskim službama i korumpiranost uprave. Na Bandićevu sreću, nitko se poimence ne izdvaja kao glavni i isključivi krivac. Gradonačelnik je nekako uspio prisvojiti zasluge, a izbjeći odgovornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Zagrepčani su zadovoljni kulturnim životom grada, Bundekom i Sljemenom, uređenjem prometnica, niskopodnim tramvajima i trgovačkim centrima.

Na prošle lokalne izbore izašlo je samo 32 posto građana Zagreba. Odnosno, izašli su Bandićevi birači, dok njegova opozicija nije uspjela kandidirati nikoga dovoljno uvjerljivog. HDZ je sada otišao korak dalje (ili korak dolje) i ponudio anonimnog Jasena Mesića. U takvoj situaciji Radimir Čačić vidi svoju šansu.

Vjeruje se da je Čačić idealna osoba za obračun s Bandićem

Ispitanici ne vide gradonačelnika samo kao figuru, već kao vođu i organizatora. Čačić se percipira kao uspješan gospodarstvenik, kao poduzetnik koji zna s financijama i koji se nije obogatio samo u ratu. Njegov ovotjedni intervju u Jutarnjem listu upravo ide u tom smjeru: on zamjera aktualnom gradonačelniku na lošem vođenju Grada, na dugovima i kaosu u financijama, te ističe da su potencijali Zagreba puno veći. Bandić je nedavno izjavio da ga može dobiti samo onaj tko "više radi, ljubi i tko je još bolji". Čačić mu definitivno može parirati u radnoj energiji, neki kažu i u ljubavi, ali osobito će važno biti uvjeriti birače da je - pošteniji.

Čačić se nekima doima ciničnim, prepotentnim, naglim...

U Čačićevu stožeru naglašavaju kako se Bandić "sirotinji spustio pod noge", što mu je uspijevalo određeno vrijeme, ali da sada ti birači žele nekoga tko je "iznad njih". Odnosno drugačiji. Stoga vjeruju da je Čačić idealna osoba za obračun s Bandićem u metropoli, jer će parirati na dobrim i kontrirati na lošim osobinama. Veliki nedostatak mogla bi biti činjenica da Čačić ne živi u Zagrebu, budući da birači smatraju da takvi kandidati nisu dovoljno upoznati s njegovim problemima. A neki bi pronašli i mane u Čačićevoj osobnosti: građani će se prije senzibilizirati na osobu koja posjeduje za njih pozitivne karakteristike ličnosti, poput iskrenosti, radišnosti, otvorenosti i objektivnosti. Čačić se nekima doima ciničnim, prepotentnim, naglim...

Nema sumnje da će u predizbornoj kampanji Čačić promovirati svoj varaždinski model, zbog kojeg ga upravo ovih dana žestoko kritiziraju: smjenjuju ga s mjesta župana zbog dugova od 832 milijuna kuna, a on se brani da je dobar dio toga realizirano kroz toliko hvaljen model javno-privatnog partnerstva. No, Zagrepčani priče o dugovima gradske vlasti slušaju već godinama, pokrivaju ih sve većom cijenom komunalija i mogao bi ih odbiti kandidat kojeg prati fama da se voli zaduživati. Bez obzira na projekte koje pritom realizira.

Uglavnom, ne treba sumnjati da će se u idućih godinu dana mnogi kandidati oblikovati u skladu s poželjnim osobinama idealnog gradonačelnika.

Hvalit će se vizijama i stručnošću, veličati svoje rezultate, neće se zaletavati u izjavama, isticati ljubav prema Zagrebu i odrješito se distancirati od svojih stranaka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara