Kakvog predsjednika Republike žele Hrvati?

 U PULSOVOM istraživanju Radimir Čačić i Ivo Sanader istaknuti su kao političari koji su najbliži slici "idealnog predsjednika". Najmanje loši političari su Stjepan Mesić, Radimir Čačić i Ivan Čehok. 

Narod koji tako prezire političare, teško bi među njima mogao pronaći idealnog predsjednika države. U zemlji u kojoj se vjeruje da političari premalo brinu o malim ljudima, ne ulijevaju neko posebno povjerenje i općenito su nepošteni, teško je zamisliti idealnu osobu koja bi zasjela na njezino čelo. Za političare se govori da se ne drže predizbornih obećanja, da su neodgovorni, nepošteni i nekompetentni, da su nedosljedni i rade za svoje interese, pa pronalazak iznimke koja bi zadovoljila ukus birača izgleda kao nemoguća misija.

Mesić ima sve osobine predsjednika

Pa ipak, unatoč svemu, nedavno Pulsovo istraživanje o osobinama idealnog predsjednika Republike, provedeno u Zagrebu, Osijeku i Splitu, dalo je neke smjernice i ponudilo određene iznimke. Stjepan Mesić, Radimir Čačić i Ivan Čehok smatraju se iznimkama koje odstupaju od pretežno negativne percepcije hrvatskih političara. Štoviše, ispitanici svih dobnih i spolnih profila, te još bitnije, ideoloških preferencija, složili su se da aktualni šef države Stjepan Mesić ima sve osobine koje su tražene od šefa države: iskrenost, odlučnost, simpatičnost, dostojanstven je i dosljedan u stavovima, jednostavan i optimističan.

Ispitanici su spontano nabrojali još neke osobine koje se preferiraju kod budućeg predsjednika. Kao osobito važne navode se duže političko iskustvo i iskustvo u diplomaciji, oprez i jače domoljublje, dok su manje važni muški spol, viši rast, čista prošlost, manje istaknuta stranačka pripadnost, intelektualni background i sklonost kompromisima.

I onda, kad su morali navesti osobe koje se, po njihovu mišljenju, najviše uklapaju u taj kalup, dakle najbliži su slici idealnog predsjednika, ispitanici su se zajednički opredijelili za dvije osobe: Ivu Sanadera i Radimira Čačića.

Čačić kao predsjednika - može, ali kao gradonačelnik Zagreba - ne!

Aktualni premijer izdvojen je zbog izgleda, obrazovanosti, diplomatskog iskustva, dok mu je kao najveća mana istaknuto - nepoštenje. Čačića se najviše cijeni zbog onoga što je postigao u gospodarstvu, zbog sposobnosti, simpatičnosti, obrazovanosti, dosljednosti u stavovima... Međutim, od karakteristika idealnog predsjednika sada već bivši varaždinski župan i potencijalni zagrebački gradonačelnik baštini sljedeće: obrazovanost, diplomatičnost, odlučnost, ozbiljnost i simpatičnost.

I dok u ispitivanju o poželjnom zagrebačkom gradonačelniku Čačić nikome nije pao na pamet kao mogući kandidat, anketa o poželjnom predsjedniku kod svih anketiranih u prvi plan najčešće je izbacila upravo Čačića.

On se čak i fizičkim predispozicijama uklapa u savršeni model - muškarac je, višeg rasta, ne previše star - samo je problem u tome što bi građani na čelu države radije vidjeli manje istaknutu stranačku ličnost, a ne predsjednika HNS-a. No, kod Čačića je olakotna okolnost to što njega više percipiraju kao poduzetnika, nego političara. Ipak, budući da će se Čačić najvjerojatnije odlučiti za bitku u Zagrebu, a Sanaderove ambicije nadmašuju obično "fikusiranje" na Pantovčaku, nastavlja se potraga za drugim potencijalnim kandidatima. Ovih dana u prvi plan je iskočio Zlatko Komadina kao Mesićev favorit za kandidata na predsjedničkim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ništa drugo, barem se fizički uklapa u sliku idealnog predsjednika: visok, srednjovječni muškarac. Baš po kalupu Sanadera i Čačića. Može se pohvaliti i diplomatskim manirima, što i nije čudno s obzirom na dugogodišnji staž u Račanovu SDP-u. Manje je stranački istaknut, jer se godinama drži samo svoje Primorsko-goranske županije i ne sudjeluje previše u nacionalnoj politici. Posjeduje određenu dozu karizme među svojim biračima, ali tek treba vidjeti koliko se može nametnuti na široj sceni. Oni koji su bolje pratili njegovu političku karijeru tvrde da nije baš oblikovan po modelu modernog političara, medijski atraktivnog i sklonog bombastičnim izjavama.

Mnogo je, međutim, važnije to što ga krasi odlučnost, opreznost, sklonost kompromisima (ni jednom nije popustio iskušenju i upustio se u žestoki obračun, bilo s protivnicima iz drugih stranaka ili opozicijom u vlastitoj). Obrazovan je i stručan, ali teško je detektirati tragove duhovitosti i naglašene domoljubnosti, koje birači žele vidjeti kod šefa države.

Vrijeme je za "ozbiljnog" predsjednika

Neki politički analitičari smatraju da je nakon duhovitog Mesića, vrijeme za ozbiljnog nasljednika (Komadinu ili nekog drugog), kao što je nakon smrknutog Tuđmana bilo vrijeme za vicmahera Mesića. Ako je ta varijabla imalo pouzdana, možda je sasvim prikladno da je upravo Mesić za svog nasljednika izabrao političara koji po mnogome predstavlja njegovu suštu suprotnost: visok je, obrijan, umjeren i neduhovit. A za razliku od Sanadera i Čačića, koji se moraju braniti od sumnji za korupciju, Komadina se (još uvijek) percipira kao poštenjak.

Tko zna, možda se u nedostatku boljih opcija, na predsjedničku kandidaturu odluči i Ivan Čehok, jedan od trojice navedenih "iznimki" među hrvatskim političarima.

Mesić odlazi, Čačić nije zainteresiran, pa je možda ovo prilika da se Čehok odluči na kandidaturu - naravno, pod uvjetom da mu to dopusti stranačka šefica, koja je zadnje predsjedničke izbore iskoristila za promociju samostojećih čarapa. I kad smo već kod toga, možda priliku iskoristi i zazivani izbornik Slaven Bilić. Zašto ne?

Srednjovječni je muškarac, obrazovan, ima karizmu, pa i diplomatsko ponašanje, odlučan je kad treba, ozbiljan također, razuman, valjda i duhovit, možda za nekoga i samozatajan u privatnom životu, a nekima i duhovit. Pošten?

U svakom slučaju, na izborima za predsjednika Republike bit će manje bitno što se traži, već tko se nudi. Među političarima koji "ne ulijevaju neko posebno povjerenje", treba pronaći nekoga tko bi zaslužio povjerenje građana. Odabir je toliko sužen, da ga gotovo i nema. Izbori tako sigurno neće biti kvalitetni, ali će zato barem biti napeti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara