Kalifornijska dozvola homoseksualnih brakova može utjecati na predsjedničke izbore

ODLUKA kalifornijskog Vrhovnog suda o ukidanju državne zabrane sklapanja istospolnih bračnih zajednica mogla bi potaknuti iste napore diljem SAD-a radi legalizacije takvih brakova. To bi, pak, mogla postati jedna od najvažnijih tema američkih predsjedničkih izbora koji se održavaju u studenom i naelektrizirati aktiviste obiju strana, piše USA Today.

Nakon iste sudske odluke u Massachusetsu 2003. godine, republikanci su iskoristili potporu za tradicionalne brakove kako bi potaknuli društvene konzervativce, koji su najvažniji za pobjedu u ključnoj državi Ohio.

Predizborna anketa Gallupa provedena prošlog tjedna na području cijelog SAD-a pokazuje kako se broj protivnika istospolnih zajednica nije smanjio te većina birača, koji su izjavili kako ova odluka kalifornijskog suda može utjecati na njihovu odluku za koga glasati, pripada krugu protivnika homoseksualnih brakova.

Sve troje kandidata protiv homoseksualnih brakova

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo pitanje bi moglo ujediniti društvene konzervativce koji do sada nisu imali namjeru izaći na predsjedničke izbore, ali je još uvijek teško reći na koju stranu može prevagnuti utjecaj odluke o homoseksualnim brakovima. No, potezi protiv zabrane istospolnih brakova mogao bi republikancima otjerati glasače ključnih država s područja Rocky Mountain koji se vode onom "živi i pusti živjeti". Također, takvi potezi bi mlade glasače moglo okrenuti demokratima.

Republikanski kandidat John McCain se zalaže za definiciju braka samo kao braka između muškarca i žene, ali smatra da odluku o tome treba prepustiti svakoj pojedinoj američkoj državi, a ne donijeti odluku na nacionalnoj razini. Oba demokratska kandidata, Barack Obama i Hillary Clinton, podržavaju istospolne građanske zajednice, ali se protive homoseksualnim brakovima.

D.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara