Kalinić: S Janafom imamo neugodna iskustva, tko zna što je opet iscurilo na Žitnjaku!

Foto: janaf.hr, Dragan Matić (Cropix)

TEK ŠTO je zagrebačka policija završila istragu oko ekološkog incidenta koji se dogodio na Janafovu terminalu na zagrebačkom Žitnjaku prošlog ljeta, dogodio se novi incident s curenjem opasnih tvari u tlo na istoj lokaciji koja se nalazi u neposrednoj blizini vodozaštićenog područja.

Ovog puta je riječ o istjecanju 13,5 kubičnih metara izuzetno opasne 48-postotne sumporne kiseline (H2SO4). U subotu se, putem priopćenja oglasio i Janaf tvrdeći kako je onečišćenje neutralizirano vapnom i inhibitorima te je zajedno s onečišćenim tlom prikupljeno i zbrinuto sukladno propisima.

Vodozaštićeno područje

Skladište se nalazi, kako smo napisali, u neposrednoj blizini vodozaštićenog područja, no za sada  nema informacija od opasnosti da je zagađena pitka voda. Incident se dogodio kada je kroz cjevovod Diokija koji prolazi preko zemljište tvrtke Janaf  došlo do oštećenja dok je iskope za električne instalacije obavljala tvrtka Gamont. Da se dogodio incident, potvrdila je i zagrebačka policija.
 
No, zanimljivo je kako je tek nedavno zagrebačka policija dovršila istragu oko slučaja ekološkog incidenta koji se dogodilo krajem srpnja prošle godine.

Janaf o svom incidentu ne želi govoriti

"Nakon sanacije Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva obavilo je nadzor te je utvrđeno kako ovim akcidentom nije nastupila posljedica za zdravlje ljudi, niti je došlo do ugrožavanja okoliša. Sve pribavljene obavijesti su, uz posebno izvješće, dostavljene Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, a o sanaciji je izvješćeno i Županijsko državno odvjetništvo", stoji u službenom odgovoru zagrebačke policije na upit Indexa je li dovršena istraga iz srpnja 2010. godine.

O rezultatima istrage upitali smo i Janaf, no nisu nam htjeli odgovoriti već su nas uputili da o incidentu pitamo policiju. Pavle Kalinić, predstojnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba tvrdio je svojedobno da je ovdje bila riječ o klasičnom zataškavanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalinić zna da ne zna

No, kada smo ga danas upitali je li upoznat s rezultatima istrage, Kalinić kaže da nije, a nije mu poznata ni službeno objavljena informacija da je predmet proslijeđen Općinskom državnom odvjetništvu. Kalinić je i dalje ostao kod svoje tvrdnje kako se većina slučajeva ovakve vrste zataška.

S obzirom na negativna iskustva s Janafom Kalinić tvrdi da njegov ured dvoji u istinitost informacija koje pušta Janaf odnosno je li zaista procurila ta količina te je li zaista riječ o H2SO4 ili o nečemu puno opasnijem.

"Živimo iz dana u dan"

"Svako skladište je sigurno onoliko koliko se poštuje propisana procedura. Kako to jest živimo iz dana u dan. Za nadzor nadležno je Ministarstvo zaštite okoliša", rekao je Kalinić odgovarajući na pitanje je li s obzirom na incidente sada upitna sigurnost skladišta koje se nalazi u neposrednoj blizini centra Zagreba.  

Podsjetimo, čelnik Janafa Ante Markov najavljuje da bi na Žitnjaku trebao izniknuti regionalni centar za naftne derivate. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara