Kalmeta: Hrvatska od danas nadzire još 30 tisuća četvornih km mora

MINISTAR mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta danas je iz Zadra brodom Lučke kapetanije isplovio na otvoreno more u povodu stupanja na snagu Zakona o zaštićenom ribolovno-ekološkom pojasu na moru, istaknuvši da Hrvatska od danas nadzire još 30 tisuća četvornih kilometara mora.

Prije isplovljavanja, ministar Kalmeta je rekao novinarima da je Vlada tijekom godine utemeljila radnu skupinu koja je zatim Vladi predložila tijelo koje će nadzirati ribolovno-ekološku zonu. To tijelo je Koordinacija Vlade za nadzor i zaštitu ribolovno-ekološke zone i danas ta Koordinacija prvi put izlazi na more i štiti ribolovno-ekološku zonu, rekao je Kalmeta, istaknuvši da "Hrvatska od danas ima pod nadzorom još 30 tisuća četvornih kilometara morske površine".

Kad tome dodamo ono što je dosad bilo pod nadzorom, možemo reći da Hrvatska nadzire 60 tisuća četvornih kilometara morske površine što je veličina i kopnenog dijela RH", dodao je.

U nastavku je ministar Kalmeta rekao da će ta Koordinacija raditi šest mjeseci, a nakon toga vidjeti šta sve treba učiniti, korigirati ili poboljšati, te nakon toga vrlo brzo, u roku od mjesec ili dva, Ministarstvo mora će predložiti Vladi, a Vlada Saboru zakon o obalnoj straži čije će sjedište biti negdje na Jadranu. Stoga je, rekao je Kalmeta, ova Koordinacija prethodnica obalne straže.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan u nastavku o reakcijama Sindikata ribara koji kaže da je riječ samo o kozmetičkim promjenama, s obzirom ma to da Slovenija i Italija i dalje imaju pristup ribolovno-ekološkoj zoni, ministar Kalmeta je odgovorio: "To nije kozmetika, to je ozbiljan posao".

"U Koordinaciju je", istaknuo je, "uključeno osam ministarstava, uključujući MORH i MUP. Brodovi Italije i Slovenije se isključuju iz režima ribolovno-ekološke zone do svršetka pregovora o ribarstvu. Jasno, ako njihovi brodovi plove pod zastavama zemalja EU, za njih ne vrijedi režim. Ali ako plove pod zastavama nekih drugih zemalja, režim će za njih vrijediti kao i za sve ostale. Ovom Koordinacijom dobit ćemo kvalitetniji i ekonomičniji nadzor".

"Na jednom brodu bit će sve službe koje mogu i trebaju reagirati, a ne kao dosad kad je Lučka kapetanija bila na jednom, a policija na drugom brodu. Dakle, imat ćemo bolji i brži nadzor našega mora. Ovo je veliki iskorak i početak obalne straže", istaknuo je Kalmeta.

Upitan na kraju o incidentima u Savudrijskoj vali, ministar Kalmeta je rekao da je riječ o političkom pitanju. Ali ono što vrijedi za Koordinaciju i službe koje će nadzirati ribolovno-ekološku zonu, to je polovica Piranskog zaljeva. To je, istaknuo je ministar Kalmeta, granica nad kojom ćemo apsolutno provoditi ove mjere.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara