Kalmeta: Koridor 5C jedan od prioriteta

MINISTAR mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta izjavio je danas u Osijeku kako je izgradnja hrvatskog dijela međunarodnog prometnog koridora 5c jedan od prioriteta u idućem četverogodišnjem razdoblju gradnje cesta.

Na sastanku s vodstvom Osječko-baranjske županije i saborskim zastupnicima s toga područja Kalmeta je kazao kako je Slavonija zadnjih godina bila zanemarena u izgradnji prometnica te da će ova Vlada, ovisno o mogućnostima, nastojati popraviti takvo stanje.

Predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Mario Crnjak izvijestio je kako se, kad se dovrši projektna dokumentacija i odobre sve dozvole, natječaj za prve dvije dionice koridora Sredanci - Đakovo i Đakovo - Osijek, vrijedne oko dvije milijarde kuna, očekuje u rujnu iduće godine, a početak radova potkraj 2005. ili u početku 2006.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Stjepko Boban istaknuo je kako se u iduće četiri godine u gradnju novih cesta u državi predviđa uložiti 4,6 milijarde kuna, a u održavanje izgrađenih 4,3 milijarde kuna. Najavio je kako će gradnja zapadne osječke obilaznice, vrijedne 212 milijuna kuna, početi u studenom ove godine, a završetak se očekuje u prvoj polovici 2006., dok će se izgradnja južne obilaznice uskladiti s dinamikom gradnje autoceste na koridoru 5c.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarski upit je li koridor 5c ikada bio upitan, jer se u medijima zadnjih tjedana pisalo da bi njegova gradnja mogla biti odgođena na račun gradnje drugih prometnica, ministar Kalmeta je kazao kako taj koridor (Budimpešta-Osijeka-Sarajevo- Ploče) "nikada nije bio upitan" jer je to "paneuropski koridor, koji nije važan samo za Hrvatsku i Slavoniju nego i za BiH i velik dio Europe".

(Hina) xivuč yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara