Kamenovani Banski dvori, tuča prosvjednika i policije

IAKO je zakonom zabranjeno okupljanje prosvjednika na zagrebačkom Markovom trgu, večeras se pred zgradom hrvatske Vlade okupilo nekoliko stotina prosvjednika koji su povicima i zvižducima negodovali zbog uhićenja Ante Gotovine.

Oko 21.30 sati na Trgu je vladalo opsadno stanje i vrlo napeta atmosfera, te je situacija prijetila eskalacijom sukoba između policije i prosvjednika.

Spomenimo da su prosvjednike na Markovom trgu sačinjavali uglavnom mlađi građani, tinejdžeri i mlađi punoljetnici, te da su upravo oni bili najžešći u izražavanju nezadovoljstva.

Prosvjednici su na Markovom trgu pjevali pjesme potpore Anti Gotovini, te su zvižducima i psovkama vrijeđali premijera Sanadera i članove Vlade, a na prostor trga bila je bačena i jedna pirotehnička baklja.

Oko 21.45 sati policija je u dva kordona krenula prema prosvjednicima koje je namjeravala maknuti s Trga, međutim prosvjednici nisu otišli.

U naguravanju i tučnjavi s policijom razbijena su tri stakla na prozorima na zgradi Vlade, a policija je do 22 sata uhitila nekoliko osoba. Policajci, pojačani pripadnicima interventne policije, iz mase prosvjednika su izvlačili pojedince te ih privodili i uklanjali s mjesta događaja.

Nešto poslije 22 sata policijske snage uspjele su potisnuti prosvjednike s Markovog trga u Radićevu ulicu gdje je došlo do smanjenja žestine samog prosvjeda.

U Radićevoj ulici prosvjednici su kantama za smeće pokušali blokirati prolaz kroz ulicu, a tijekom njihovog prolaska zabrinuti građani su sa svojih prozora gledali što se zbiva.

Nakon što su prosvjednici bili potisnuti prema Kamenitim vratima, prosvjed je konačno prekinuo solo nastup jednog muškarca koji je stao ispred policijskog kordona te je počeo recitirati poeziju Tina Ujevića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muškarac je nakon nekoliko stihova kleknuo, sklopio ruke i molio, a njegov postupak potaknuo je prosvjednike na negodovanje i konačan odlazak iz Radićeve ulice.

Spontano okupljanje građana na glavnom zagrebačkom Trgu počelo je večeras oko 20 sati. Prosvjednici su imali transparente sa slikama Ante Gotovine i hrvatske zastave.

Nakon okupljanja na Trgu Bana Josipa Jelačića prosvjednici su krenuli prema Markovom trgu, a do toga trenutka policija nije trebala intervenirati.

Policija i dalje drži pod kontrolom sve ključne točke u gradu, te pojačano nadzire glavne gradske prometnice.

Spomenimo da redakcija Indexa večeras nije uspjela doći do komentara policijskih službenika koji radi situacije u gradu nisu imali vremena odgovarati na novinarska pitanja.

U Policijskoj upravi zagrebačkoj večeras oko 23 sata potvrđeno je kako je na Markovu trg, gdje je sjedište Vlade RH te Hrvatski sabor, i dalje okupljeno 500-tinjak građana, koji izražavaju potporu uhićenom generalu Anti Gotovini.

"Očekujemo da će doći do spontanog razlaza, kao što je došlo i do spontanog okupljanja", rekao je oko 23 sata načelnik ureda načelnika PU zagrebačke Krunoslav Borovec.

U PU zagrebačkoj također napominju da dosad nije bilo nikakvih incidenata niti ozlijeđenih te da policija nije "postupala prema građanima".

Policija večeras nije mogla potvrditi da je navodno na zgradi Vlade RH razbijeno nekoliko prozora.

Foto: Dragan Predojević

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara