Kampanja počela uvredama i prebacivanjima

STRANKE su danas i službeno otpočele kampanju. Predizborni plakati vrebaju na svakom kutku, a političke poruke odjekuju svim medijima. Lica čelnika političkih stranaka su se, osim s jumbo plakata, počela smiješiti i iz reklamnih spotova koji se vrte na malim ekranima. Većinom je riječ o onima HDZ-a i SDP-a, a za njima lagano kaska i HNS, koji je smjelo snimio čak 17 različitih video-poruka, bar koliko je zasad poznato.

No, stranke su umjesto u kampanju, krenule u intenziviranu antikampanju. I danas su se tako umjesto predstavljanjem vlastitog programa, većinom zabavljale vrijeđanjem suparnika. Neriješeno je ostalo pitanje je li se Jurčić "nudio" Sanaderu ili je bilo obrnuto, Glavaš se ponovno "ukazao", Čačić je govorio o balonima od sapunice, Antunović je Sanadera zamišljala kao Copperfielda, Đapić se bavio usporedbom HDZ-a i SDP-a, a Škare-Ožbolt se osvrnula na "poljoprivrednu katastrofu" koju je HDZ napravio. Usput smo iz jednog vjerskog časopisa doznali i koje svece stranke preferiraju.

Sanader reklamirao "komunistički" SDP, koji se zalaže za "legalizaciju droga"

Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader je pokušao birače "mlohavim" uzdizanjem palca podsjetiti na SDP-ov predizborni plakat, ukoliko ga slučajno nisu vidjeli, a nije propustio ni priliku kako bi istaknuo kako mu se SDP-ov premijerski kandidat Ljubo Jurčić "nudio" 2003. godine. Usput je i predsjednika Stjepana Mesića "zamolio" da ne komentira izbore i prestane se miješati u predizbornu kampanju. Predsjednik je pak Sanaderovu "molbu" odbio komentirati zato "jer se ne miješa u predizbornu kampanju".

Više se osvrtao na SDP-ovu nego vlastitu kampanju, pa je njihovo razdvajanje funkcija premijera i predsjednika stranke prozvao "komunizmom", a i po ne zna se koji put malo "izokrenuo" stav SDP-a o lakim drogama, i nazvao ga "zalaganjem za legalizaciju". Sanader se "dohvatio" i izjave Marije Lugarić, o tome da SDP razmatra ukidanje vjeronauka u školama, te rekao kako tu izjavu i dalje smatra stavom SDP-a, iako je Milanović to odmah demantirao.

Danas ste se na Cvjetnom trgu u Zagrebu mogli upisati u "Pobjednički tim doktora Ive Sanadera". Za uzvrat su vrijedni HDZ-ovi volonteri potpisnicima "peticije" dijelili jabuke, mandarine i upaljače, a zagrijavali su ih pomoću čaja i glazbe.

Jurčić se "nije nudio", SDP poručuje da je "HDZ-u odzvonilo"

A kako ne bi ostali dužni HDZ-u, kad ih već reklamira po svojim predizbornim skupovima, i SDP je vrijeme kratio prozivanjem suparničke stranke za "korupciju, laži i nepoštenje".

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović je pritom izrazio i svoj dušobrižnički stav rekavši kako "SDP-ovci vode bitku za dušu Hrvatske, koju moraju urediti po pravilima i standardima" te napomenuvši da su "izbori pred nama referendum za hrvatsku dušu, za istinu, protiv korupcije, laži i nepoštenja".

"Ne pitajte kome zvono zvoni!", rekao je danas Milanović, no ne u želji da ukaže na važnost Hemingwayeva djela, već kako bi s ponosom mogao ustvrditi da je "odzvonilo HDZ-u". Milanović je također birače podsjetio na konkurentske predizborne plakate, posebice one koji su "okupirali Sarajevo".

SDP-ov premijerski kandidat Ljubo Jurčić dan je proveo demantirajući Sanaderovu izjavu o tome da mu se "nudio" 2003. godine. "Nikada se nikom nisam nudio, pa ni Sanaderu", poručio je. U SDP-u nisu zaboravili ni spomenuti da se zapravo Sanader "nudio" Jurčiću - prije četiri su ga godine pokušali primamiti u svoje redove.

Željka Antunović je otkrila svoje viđenje Ive Sanadera kao "Davida Copperfielda, kojem nedostaje čarobni štapić da ukloni nesposobne suradnike", a obećala je i da će "SDP dosadašnju korumpiranu i nesposobnu vlast poslati na liječenje od korumpiranosti". Osvrnula se Antunović i na gradnju Pelješkog mosta, kazavši kako HDZ ispod istoga namjerava nastaniti beskućnike.

Čačićev glas za "one koji znaju"

HNS-ov kandidat za premijera, Radimir Čačić, danas je poručio kako bi on svoj glas dao "onima koji znaju" te kako je "glas za HNS, glas za novu Vladu, jer će buduća Vlada biti koalicijska, i to s onim tko pobijedi u centru".

"Ovo je natjecanje za ljude koji mogu najbolje riješiti probleme građana, od kojih se traži znanje i sposobnost, a to je HNS. Na desnoj se strani političke scene nalaze oni koji znaju lagati i nude šareni balon od sapunice, od koje se ne može živjeti. Oni na ljevici tvrde da nešto znaju", izjavio je Čačić zaključujući da se on "ne bi htio igrati sa sudbinom i zato bi svoj glas dao samo onima koji znaju".

Đapić predviđa "ekonomski tsunami", DC se osvrće na "poljoprivrednu katastrofu"

Predsjednik HSP-a Anto Đapić bavio se usporedbom HDZ-a i SDP-a te zaključio da su "isti i samo žele vlast". HSP pak, prema njegovim riječima, "nikad nije iznevjerio svoja temeljna načela, svjetonazor i vjerodostojnost".

"Kako to da nijedna Vlada, ni HDZ-ova niti SDP-ova, nije promijenila model privatizacije kojim je hrvatsko gospodarstvo dovedeno u težak položaj, a milijun ljudi dovedeno na rub siromaštva?", upitao je Đapić prognozirajući Hrvatskoj "ekonomski tsunami" zbog prezaduženosti.

Predsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt se osvrnula na poljoprivrednu politiku HDZ-a, koju je "obilježilo pogodovanje trgovačkim lobijima, a ne proizvođačima, zbog čega hrvatska poljoprivreda ostvaruje gubitak od oko 800 milijuna eura. S njom se složio i Slavko Novaković, prvi na listi DC-a za 4. izbornu jedinicu, koji je rekao kako je "ministar Petar Čobanković, po dolasku na vlast, obećao srediti kolaps u poljoprivredi, a sada ne ostavlja kolaps, već katastrofu".

Branimir Glavaš u epizodi "Ukazanje iz Sanaderove tamnice"

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić je prilikom predaje izbornih lista Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) poručio kako će HDSSB svoju predizbornu kampanju voditi "kao da je Glavaš s njima". To se danas i dogodilo, jer se Branimir Glavaš ponovno "ukazao" - novom video-porukom prikazanom na današnjoj HDSSB-ovoj skupštini. Ministarstvo pravosuđa će ponovno imati "pune ruke posla".

Glavaš je poručio kako će "na parlamentarnim izborima 25. studenog svoju građansku obvezu ispuniti u `Sanaderovoj tamnici` u Zagrebu" te kako će građani toga dana "moći uzeti sudbinu u svoje ruke i kazniti nesposobnost, nepoštenje i bahatost, a nagraditi borbu za svoj zavičaj, obitelj i dom". Istaknuo je i kako "HDSSB ne zanima tko je lijevo ili desno i koje je nacije, nego bolji život u Slavoniji i Baranji".

HDZ sveca nema, SDP ga ne želi

Na pitanje jednog vjerskog časopisa, kojeg bi sveca izabrali za zaštitnika svoje stranke, većina stranaka je odgovorila kako "o tome kao politička stranka nisu razmišljali". Iz HDZ-a tako poručuju, da bi, ukoliko bi se odlučili na biranje sveca zaštitnika, zasigurno pomoć u odabiru potražili od Crkve. SDP pak ističe kako su kao stranka otvoreni svim građanima, neovisno o nacionalnoj, vjerskoj, spolnoj, socijalnoj ili bilo kojoj drugoj orijentaciji, pa slijedom toga imenovanje sveca zaštitnika stranke nije u skladu s takvim načelima.

HNS ističe da neće izabirati zaštitnika, no sv. Josip Radnik im je "blizak", budući da je gledano izvana bio sasvim običan čovjek, po ničemu svet, sposoban biti umjetnik života, ali i stvarati za novi život. DC ističe da bi to bio sv. Ante, kao zaštitnik općeg dobra i visokih vrijednosti. HSP je istog sveca odabrao zbog skromnosti, isposništva i askeze. HSLS se, zbog toga što je "kao filozof najbliži liberalnim stavovima" odlučio za sv. Tomu Akvinskog, a HSS je podsjetio da "političke stranke trebaju raditi za opće dobro sukladno učenju Katoličke crkve i na temelju Božjih zapovjedi i uz Božji blagoslov i zaštitu".

I.M.
Foto: H.P. / I.L.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara