Kanada odlučila pomoći u traženju nestalih s područja bivše Jugoslavije

KANADA će pružiti financijsku pomoć Međunarodnom odboru za nestale osobe (ICMP), za traženje nestalih u ratnim sukobima na području zemalja bivše Jugoslavije, objavila je u danas podružnica ICMP-a u Sarajevu.

Ambasador za BIH David Hutchings, koji je predvodio kanadsku delegaciju u jučerašnjem posjetu podružnici ICMP-a  u Tuzli, objavio je kako će Ottawa donirati više od 1.15 milijuna dolara za rad ICMP-a u zemljama s područja bivše Jugoslavije.

"Želimo biti dio ICMP-evih napora da identificiraju žrtve sukoba te pomognu obiteljima žrtava da saznaju gdje su njihovi najmiliji." - rekao je Hutchings.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima direktorice ICMP-a Kathryne Bomberger, ICMP je do sad obavio preko 11.000 DNA testiranja osoba nestalih u ratnim sukobima.  Na području Bosne obavljeno je više od 4.000 testiranja žrtava iz masovnih grobnica na širem srebreničkom području, gdje je u srpnju 1995. godine u masakru pobijeno više od 8.000 ljudi.

Prema podacima koje ima ICMP, nestalima se u ratom zahvaćenim zemljama bivše Jugoslavije vodi još oko 17.500 ljudi. Ljestvicu predvodi BIH sa 13.000 nestalih, u Hrvatskoj se traga za njih 2.400, a na Kosovu za njih 2.200.

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara