Kanada priznala nezavisnost Kosova

KANADA je danas priznala nezavisnost Kosova, postavši tako posljednja članica G7 koja smatra kako to područje predstavlja samostalnu državu.

Glasnogovornik kanadskog Ministarstva vanjskih poslova Maxime Bernier je odluku objasnio činjenicom da su to prije svih učinile druge članice G7 - SAD, Britanija, Francuska, Njemačka, Italija, a danas i Japan - te da se njegova zemlja "mora pridružiti međunarodnoj zajednici".

Kanadski potez se očekivao nakon intenzivnog lobiranja američke diplomacije, kojoj je stalo da što je moguće više izolira Rusiju po pitanju Kosova na sljedećem samitu G8.

Te dvije države se nisu odmah priključile svojim saveznicima zbog specifičnih političkih okolnosti. Japan je brinula reakcija kineskih susjeda koja bi priznanje Kosova shvatila kao prešutnu podršku tajvanskom i tibetanskom separatizmu, kao i činjenica da bi tim potezom Japan oslabio svoju pregovaračku poziciju vis-a-vis Kurilskih Otoka, koje Rusija više od šest desetljeća drži pod okupacijom, a Japan smatra dijelom svog teritorija.

Kanada je, pak, bila zabrinuta da bi priznanjem Kosova ohrabrila separatiste u Kvebeku, koji godine 1995. na referendumu umalo nisu izglasali nezavisnost, a s njime i raspad Kanade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bernier je danas sugerirao kako Kanada prihvaća američki stav da je Kosovo specifičan slučaj koji ne predstavlja međunarodnopravni presedan, te naglasio kako današnja odluka neće imati nikakve učinke na Kvebek.

Alain Gagnon, profesor političkih znanosti na Kvebečkom sveučilištu misli suprotno i uvjeren je kako će proglašenje i priznanje nezavisnosti Kosova predstavljati značajno ohrabrenje kvebečkim separatistima koji dominiraju političkom scenom te frankofonske provincije.

Srbija je, pak, slično kao i u slučaju Japana, reagirala prosvjednom notom i povlačenjem veleposlanika.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara