Kanada stala uz Francusku i Njemačku u iračkoj krizi

KANADA je stala na stranu Francuske i Njemačke u iračkoj krizi, ocijenivši da inspektorima UN-a treba dati još vremena kako bi nastavili potragu za dokazima da Irak još raspolaže oružjem za masovno uništenje.

´Mislimo da je inspektorima potrebno još vremena kako bi podnijeli izvješće Vijeću sigurnosti UN-a´, rekao je kanadski premijer Jean Chretien u Zastupničkom domu nacionalnog parlamenta.

Nekoliko sati prije toga šef inspektora UN-a Hans Blix podnio je prvo izvješće Vijeću sigurnosti u kojem je kritizirao Irak zbog pružanja nedovoljno dokaza o svojim nekadašnjim programima za proizvodnju nuklearnog, biološkog i kemijskog oružja.

Temperaturu u parlamentu podigli su zahtjevi oporbenih zastupnika Chretienu da se izjasni hoće li narediti da se kanadske snage pridruže američkom napadu na Irak, čak i ako ga ne odobri UN.

Chretien je rekao da prije donošenja odluke želi vidjeti konačno izvješće inspektora, inzistirajući da iračku krizu treba rješavati Vijeće sigurnosti.

To je izazvalo negodovanje desničarske stranke Saveza Kanađana, koja želi da Ottava podrži oštra stajališta Washingtona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na drugoj strani političkog spektra, ljevičarska stranka Bloc Quebecios izrazila je sumnju da će Chretien ipak popustiti pritisku Washingtona. ´Je li on sluga ili šef države´, upitao je njihov zastupnik Michel Gauthier, što je pak dovelo do burnih prosvjeda zastupnika vladajuće Liberalne stranke.

Schroeder: Rat bi bio pobjeda zakona džungle

Njemački kanceler Gehard Schroeder izjavio je da inspektori moraju nastaviti svoj posao u Iraku i dodao da bi preuranjena vojna intervencija značila pobjedu ´zakona dužngle´.

Schroeder je ponovio svoje protivljenje ratu, kazavši da je teško shvatiti zašto bi Irak trebalo napasti, a Sjevernu Koreju ne.

´Inspektori moraju dobiti više vremena za rad. Moramo izbjeći kažnjavanje cijelog naroda za zločine jednoga tirana i to samo zato jer još uvijek nije razvio oružje kojim može izbrisati cijelu regiju. Takva politika bi nagradila one koje su uspjeli razviti takvo oružje na vrijeme. Rat bi značio pobjedu zakona džungle nad međunarodnim zakonima ´, rekao je Schoeder na sastanku iza zatvorenih vrata ali se dio njegov govora mogao čuti preko zvučnika, izvijestio je Reuter.

Masovni prosvjedi protiv rata u Iraku u arapskom svijetu

Deseci tisuća Arapa prosvjedovali su u ponedjeljak u nekoliko bliskoistočnih zemalja i, paleći američke zastave i lutke predsjednika George W. Busha, izražavali svoje protivljenje napadu na Irak.

Najveći prosvjed održan je u Sani, glavnom gradu Jemena, gdje se okupilo desetak tisuća ljudi. Prosvjedna okupljanja održana su i u Libanonu, Egiptu, Siriji, Bahreinu te u Sudanu.

U svim navedenim zemljama prosvjedi su održavani ispred lokalnih ureda UN-a ili američkih veleposlanstava, jedino je policija u Kartumu spriječila oko 10.000 sudanskih prosvjednika da dođu pred američko veleposlanstvo. Svi prosvjedi obilovali su antiameričkim, a često i antiizraelskim raspoloženjem. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara