Kanada u dva mjeseca prihvatila 10 tisuća sirijskih izbjeglica

Kanada u dva mjeseca prihvatila 10 tisuća sirijskih izbjeglica

Foto: Hina

KANADA je u posljednja dva mjeseca prihvatila ukupno deset tisuća sirijskih izbjeglica, a prema riječima koordinatora izbjegličkih centara, dotok izbjegličkog vala prolazi bez većih poteškoća, uz tek jedan manji incident u Vancouveru, dok najveći problem predstavlja manjak smještajnih kapaciteta u Torontu.

Liberalna vlada premijera Justina Trudeaua, izabrana u listopadu prošle godine uz obećanje da će Kanada brže prihvatiti veći broj izbjeglica nego za vrijeme prethodne konzervativne vlade, morala je raniju najavu da će do kraja prosinca 2015. osigurati prihvat 25 tisuća Sirijaca zbog sigurnosnih provjera i logistike pomaknuti na ožujak 2016.

Prema podacima na mrežnoj stranici državnog imigracijskog ureda, od Trudeauova preuzimanja dužnosti 4. studenoga, ta je zemlja do 11. siječnja prihvatila 9593 Sirijaca, a desettisućiti sirijski izbjeglica ušao je u zemlju u utorak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uglavnom glatko pristizanje izbjeglica obilježio je tek jedan manji incident u petak prošli tjedan u Vancouveru, kada je biciklist paprenim sprejem napao skupinu izbjeglica.

Najveći je izazov pronaći dovoljne smještajne kapacitete u Torontu, gdje izbjeglice pristižu u najvećem broju, kako bi potom bili razmješteni diljem zemlje.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara