Kanadska femme fatale se povlači iz politike

KANADSKOJ JAVNOSTI, ali i javnosti kanadskih južnih susjeda, danas je veliku pažnju privukla iznenadna vijest o tome da je Belinda Stronach, zastupnica oporbene Liberalne stranke u federalnom Parlamentu, najavila kako će se od danas posvetila privatnoj poslovnoj karijeri.

Stronach je izjavila da je na zahtjev vodstva korporacije Magna International, osnovane od strane njenog oca, odlučila stati na njeno čelo, te da se zbog toga neće natjecati na sljedećim parlamentarnim izborima.

Stronach je ostala nejasna po pitanju namjerava li podnijeti ostavku na mjesto u federalnom parlamentu, iako su mnogi kanadski mediji njenu izjavu protumačili kao kraj relativno kratke, ali dramatične političke karijere.

41-godišnja Stronach je, naime, na političku scenu izbila kao kandidat, a potom i zastupnik Konzervativne stranke. Njena prodornost i telegeničnost su je učinili snažnim kandidatom za vodstvo same stranke te je tada zadala velike probleme budućem vođi i današnjem premijeru Stephenu Harperu.

Stronach je potom postala zaslužna za jedan od najvećih šokova kanadske političke povijesti kada je 17. lipnja 2005. godine prilikom iskazivanja nepovjerenja vladi liberalnog premijera Paula Martina iz Konzervativne prešla u Liberalnu stranku i svojim glasom spriječila promjenu vlasti.

Tom izdajom nije bila neugodno iznenađena samo njena stranka, nego i konzervativni zastupnik Peter McKay koji je s njom bio u ljubavnoj vezi, i kojemu je upravo taj dan priopćila raskid te veze.

Liberali su na kraju ipak izgubili izbore nekoliko mjeseci kasnije, ali je Stronach sačuvala svoje mjesto, pa čak i kraće vrijeme pokušavala preuzeti vodstvo Liberalne stranke.

Osim zbog njenih političkih ambicija, Belindu Stronach su kanadski mediji obožavali zbog niza glasina vezanih uz njen navodno prilično buran ljubavni život. Tako se spominjala  kao razlog zbog kojeg je propao brak hokejaške zvijezde Tie Domija.

Od svih tih priča je, pak, najviše špekulacija izazvala ona koja je dovodi u vezu s bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom, koji je, navodno, upravo radi nje odlučio zaboraviti sve pouke afere vezane uz Monicu Lewinsky.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara