Kanadski filmaš i misterija kosturnice Isusova brataJjakova

DOKUMENTARNI film kanadskog redatelja Simche Jacobovica "Jakov, brat Isusov", koji će premijerno biti prikazan na sam Uskrs u više od 70 zemalja svijeta, uključujući Kanadu i SAD, bavi se pokušajem utvrđivanja autentičnosti kosturnice i najranije spominjanog imena Isusova.

Jacobovici, židovski redatelj koji je u više navrata obrađivao biblijske teme, prisjeća se u svom filmu dana kada je u Tel Avivu nabasao na kolekcionara antikviteta Odeda Golana i u njegovoj radnji ugledao 2000 godina staru škrinju od kamena vapnenca za koju se vjeruje da sadrži kosti Isusova brata Jakova.

I kao u priči o Indiani Jonesu, ta je kosturnica, s urezanim natpisom "Jakov, brat Isusov", tako zaokupila dvostrukog dobitnika nagrade Emmy da joj se odlučio potpuno posvetiti. Da li je prava? Od kuda dolazi, zapitao se Jacobovici, koji je mjesece i mjesece proveo istražujući njezinu autentičnost i snimajući svaki korak svoje potrage za odgovorima. Istraživao je, puzao i provlačio se u pećinama ispod drevnog arapskog sela Sylwan, srećući svakojake likove.

"Sreo sam baš sve, od pljačkaša grobnica i dilera antikvitetima do strastvenih kolekcionara biblijskih starina", prepričava Jacobovici. Njuškao je on i po 2000. godina starim začađenim grobnicama punih paukova i ostalih gmizavaca, dok je iznad njega bjesnila intifada, a rezultat je film koji će se u svibnju početi prikazivati i u drugih 80 zemalja svijeta.

Otkriće kosturnice bilo je u listopadu prošle godine na naslovnicama širom svijeta. Golan, izraelski kolekcionar kupio ju je 70-ih godina, ali potpuno nesvjestan njezina značaja. Prošle je godine ipak pozvao Andrea Lemairea, francuskog stručnjaka za prastare spise da je prouči. Lemaire je kosturnicu datirao u 63. godinu, ocijenivši da bi Jakov u natpisu na aramejskom mogao lako biti Isusov brat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako očaran kosturnicom od samog početka, Jacobovici ističe da je cijela priča dobila na neočekivanoj dodatnoj dramatici nakon što je škrinja na putu za Toronto puknula, i sada se ponovo nalazi u Izraelu.

"Nakon što je pukla, kao ljudsko biće sam se osjećao strašno. Ali kao filmaš, moja "zvijezda" je podvrgnuta kirurškom zahvatu i drama je bila nevjerojatna", ushićeno je objasnio Jacobovici.

(Hina) vk vkZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara