Kanadski veleposlanik: Naša ulaganja u Hrvatsku iznose oko milijardu dolara

Kanadski veleposlanik: Naša ulaganja u Hrvatsku iznose oko milijardu dolara

Foto: 123rf

SPORAZUM o slobodnoj trgovini „Kanada - EU“ ili CETA, prvi je i dosad najdalekosežniji dogovoren bilateralni trgovinski sporazum između EU-a i neke svjetske gospodarske velesile. Pregovori su okončani krajem 2014. godine, a konačni tekst je objavljen u veljači ove godine. Njime je obuhvaćena široka paleta pitanja koja olakšavaju izvoz roba i usluga iz Europe u Kanadu, a o Sporazumu je danas zadarske gospodarstvenike upoznao veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj, Daniel Maksymiuk:
 
"Robna razmjena između dviju država kreću se između 100 i 200 milijuna dolara, tu računamo samo uvoz i izvoz, ali ne ulaganja Kanađana i hrvatskih Kanađana. Uzmemo li to u obzir ukupna ulaganja u Hrvatsku iznose oko milijardu dolara". Sporazum će ukloniti sve prepreke ulaganjima, pa ih samim time i povećati, kaže Maksymiuk. Izrazio je zadovoljstvo da osim turizma i pivarske industrije, Kanada trenutno sudjeluje u najnovijem velikim projektima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najnovija kandaska ulaganja tiču se ugovora o istraživanju nafte i zemnog plina na kopnu s kojim smo s hrvatskom Vladom potpisali prije dva tjedna ugovor. Veselim se ulaganju u brodogradnju, a moguće i zrakoplovstvo, ulaganju u obnovljivoj energiji i zelenmoj tehnologiji". Istraživanja i crpljenje nafte u Slavoniji traju već sto godina, to nije ništa novo i ima potporu svih političkih struja, kaže kanadski veleposlanik i otkriva koliku je lobističku ulogu u cijeloj priči imao premijer u ostavci, kanadski Hrvat, Tihomir Orešković:

"Naravno da sam sretan što je hrvatski premijer povezan s Kanadom i vrlo sam ohrabren koracima koje je njegova vlada poduzela poput ekonomskih reformi, gospodarskog rasta i poboljšanja poslovne klime. No, što se tiče ulaganja u naftni biznis, taj proces s izdavanjem dozvola započela je Vlada Zorana Milanovića prije godinu dana. Bili smo vrlo blizu da se dozvole i potvrde, no na nesreću slijedili su izbori pa to nije bilo moguće. Tako je sljedeća vlada, kako je ispalo koja ima kanadsko-hrvatskog premijera dovršila posljednji korak procesa, a to je potpisivanje ugovora", zaključio je Maksymiuk.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara