Kancerogene lizalice iz Srbije na policama zadarskih trgovina

Kancerogene lizalice iz Srbije na policama zadarskih trgovina

LIZALICE pod nazivom "Mini puž" i "Figurina" koje se proizvode u srpskom Somboru i sadrže osam umjetnih bojila od kojih su četiri kancerogena mogu se slobodno kupiti u zadarskom lancu trgovina "Sonik".

Kako saznaje Slobodna Dalmacija, kancerogene lizalice proizvodi tvrtka SZR Janović iz Sombora, a u Hrvatsku ih uvozi Sara Trgovina u vlasništvu Siniše Dobraša iz Zagreba.

U lizalicama se nalaze sintetski sastojci za koja su istraživanja na životinjama ustvrdila da mogu uzrokovati rak zbog čega su zabranjeni u SAD-u i zemljama Skandinavije, no ne i u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim njih, djeca lizanjem unose i bojila Tartazan, Azorubin Carmoisine i Brillant black BN koji mogu uzrokovati alergiju i hiperaktivnost kod djece. Ti sastojci su zabranjeni u Norveškoj, Finskoj, Kanadi i Japanu, a još jedan sastojak, titanov oksid je djelomično zabranjen u Njemačkoj.

"Ti proizvodi su legalno na našem tržištu i ako bi ih nadležna europska komisija zabranila, Hrvatska bi se trebala prilagoditi. Do tada su ti proizvodi legalni i kod nas i u većem dijelu Europe", kazala je za list Dada Lerotić, suatorica knjige "Što se krije iza E brojeva".

J.M.
Foto. Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara