Kandidat za ministra policije pod istragom Haaga?

JOŠKO MORIĆ, kojeg Vesna Škare Ožbolt predlaže za ministra unutarnjih poslova, mogao bi prema nekim pokazateljima odgovarati za stradanja civila krajem kolovoza 1995. i to pred haaškim istražiteljima.

Nakon što je nedavno Željko Sačić tri sata razgovarao s haškim istražiteljima u Zagrebu, te se špekuliralo da bi protiv Ivana Jarnjaka, tadašnjeg ministra unutarnjih poslova, Haag mogao podignuti optužnicu zbog zločina u Gruborima iz 1995.godine, istraga bi se mogla proširiti i na njegovog tadašnjeg zamjenika, Joška Morića.

Kako piše dnevni list 24sata, Željko Sačić je haškim istražiteljima potvrdio iskaze dvojice zaštićenih svjedoka koji za neprocesuiranje zločina terete Joška Morića.

Ovakve iskaze su svjedoci dali već u dva navrata, ali su Sačićevim svjedočenjem ponovo aktualizirani. Zaštićeni svjedoci, tadašnji djelatnici MUP-a, dali su identične iskaze o tome da su krajem kolovoza nakon operacije "Oluja obruč" pokušavali skrenuti pozornost na stradanja civila kontaktirajući Joška Morića, međutim nije došlo do nikakve intervencije.

"Nemoguće je da ja ne bih reagirao da me netko obavijestio o incidentima. Druga je stvar jesu li reagirali drugi" - izjavio je Morić i dodao: "Osim toga, nije u nadležnosti temeljne policije provoditi istrage."

Kako pišu 24sata, Morić je do sada izbjegao odgovornost zbog toga što su se haaški istražitelji koncentrirali na druge probleme, a problem se pojavio u, za njega, nezgodan tren, jer ga Vesna Škare Ožbolt, kao stranačkog kolegu, predlaže za ministra unutarnjih poslova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara