Kandidati za djelomične izbore u Libanonu najavili izbornu bitku

Kandidati za djelomične izbore u Libanonu najavili izbornu bitku

BUDUĆI da nije uspjelo odgoditi djelomične izbore u dvije izborne jedinice u Libanonu, na kojima će se birati zamjenici dvojice ubijenih parlamentarnih zastupnika, Libanon je služeno u fazi predizborne kampanje, koja služi kao uvertira za rujan, u kojemu će se birati predsjednika.

Amin Gemayel, bivši libanonski predsjednik i otac ubijenog Pierrea Gemayela, danas se susreo s maronitskim patrijarhom Nasrallahom Sfeirom i potvrdio mu kako je izborna utrka u regiji Metn, u kojoj je izabran njegov sin, na snazi.

Očekivalo se da će Gemayel biti jedini kandidat za sinovo mjesto, pa da izbori neće ni biti potrebni. No, Michel Aoun, glavni kršćanski saveznik Hezbollaha i Amala (šijitskih stranaka koje predvode prosirijsku oporbu u parlamentu), najavio je kako će njegova stranka, u koaliciji sa strankom Tashnag i zastupnikom Michelom Murrom, također dati svog kandidata. To je potaknulo verbalni rat Gemeyela i Aouna, koji je u nedjelju navečer dobio novi zaokret, kad su se u dva grada u regiji Metn sukobili njihovi pristaše.

Sfeir, izrazito utjecajan čovjek među maronitima, pokušava dovesti Aouna i Gemayela za isti stol i izvući neki kompromis, ali zasad su mu svi napori neuspješni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako žele borbu, dobit će borbu. Mi smo spremni", rekao je Aoun novinama.

Gemayel je pak rekao kako je izborni sukob u Metnu "bitka namijenjena sprečavanju povratka sirijskog utjecaja u Libanon".

Postoji mogućnost, relativno slaba zasad, da Aoun uhvati Gemayelovo mjesto, što bi značilo da bi antisirijski blok u parlamentu izgubio jedan glas. Pierre Gemayel, bivši parlamentarni zastupnik i ministar industrije, ubijen je krajem studenog prošle godine. Kasnija istraga UN-ovog povjerenstva koje istražuje atentate u Libanonu implicirala je borce Fatah al-Islama, terorističke grupe koja već tri mjeseca vodi krvavu bitku s libanonskom vojskom u palestinskom izbjegličkom kampu Nahr al-Bared.

J.D.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara