Kandinsky i Schoenberg u središtu najnovije njujorške izložbe

ŽIDOVSKI muzej umjetnosti u New Yorku predstavlja od petka izložbu utemeljenu na intelektualnom dijalogu i prijateljstvu ruskog slikara Vasilija Kandinskog i austrijskog skladatelja Arnolda Schoenberga.

Prema riječima organizatora, središnja točka izložbe bit će njihov odnos početkom 20. stoljeća, u doba kad su umjetnici i glazbenici usvajali radikalne ideje i stvarali nove oblike izražavanja.

"To je upečatljiva priča o energiji koja je postojala između glazbe i umjetnosti, ideja i individualaca na početku 20. stoljeća", komentirao je Fred Wasserman, kustos Židovskog muzeja umjetnosti.

Djela Kandinskog i Schoenberga te sudionika njemačkog ekspresionističkog pokreta "Plavi jahač" poput Franza Marca, Augusta Mackea, Gabriele Muenter, Alexeja von Jawlenskog i Alberta Blocha bit će uključena u izložbu.

Izložba, otvorena do 12. veljače 2004. godine, predstavlja i brojne dokumente iz arhiva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kandinsky je 2. siječnja 1911. godine prisustvovao koncertu u Muenchenu na kojem je slušao revolucionarnu glazbu bečkog skladatelja Schoenberga. Nadasve ganut onim što je čuo ruski je slikar odlučio prenijeti svoje dojmove s koncerta na jednu od svojih slika nazvanu "Impression III (Konzert)".

Suočen sa sličnošću svojeg rada i glazbenikovih skladbi, Kandinsky je nedugo nakon toga pisao Schoenbergu započevši na taj način neobično prijateljstvo dvojice umjetnika i bogatu razmjenu njihovih specijalnosti: slika i glazbe.

Izložba "Schoenberg, Kandinsky i Plavi jahač" obuhvaćat će 60 slika i više od 40 dokumenata, među kojima su pisma, fotografije, koncertni programi i partiture. Ti dokumenti ilustriraju najveća umjetnička postignuća tog razdoblja.

Djela dolaze iz europskih muzeja i različitih privatnih kolekcija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara