Kao u Černobilu: Razina opasnosti od nuklearne katastrofe u Fukushimi podignuta sa 5 na 7

Kao u Černobilu: Razina opasnosti od nuklearne katastrofe u Fukushimi podignuta sa 5 na 7

Foto: AFP

JAPANSKE vlasti u utorak su privremeno proglasile razinu 7 nuklearne nesreće, što je najviša razina na međunarodnoj ljestvici za nuklearne katastrofe, ista ona kojom je bila označena i černobilska katastrofa.

Japanska agencija za nuklearnu i industrijsku sigurnost o novoj je razini katastrofe izvijestila jutros, podigavši je za dva stupnja, s razine 5 na razinu 7, javlja CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija je izvijestila i kako količina radioaktivnog joda ispuštenog iz Fukushime i dalje iznosi 10 posto od one količine ispuštene u Černobilu. Količina radioaktivnog cezija 137 iznosi sedminu onoga iz Černobila.

Glasnogovornik agencije Hidehiko Nishiyama kazao je da konačna razina neće biti postavljena sve dok kriza ne bude gotova i dok ne bude provedena detaljna istraga.

Šestero poginulih u potresu

Istovremeno, Zemlju izlazećeg sunca i dalje tresu potresi. Najmanje šest ljudi poginulo je u potresu jačine 6,4 po Richteru koji je pogodio Japan u utorak ujutro. U potresu su potpuno uništene tri kuće u Iwaki ubivši pritom šestero ljudi. Još troje ih je spašeno i hospitalizirano, a spasioci i dalje tragaju za nestalima za koje se vjeruje da su ostali pod ruševinama.

U sinoćnjem potresu jačine 6,6 po Richteru koji je pogodio Iwaki jedna osoba je poginula dok ih je nekoliko ostalo zarobljeno pod ruševinama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara