Kaos u Grčkoj: Prosvjednici se tuku i razbijaju trgovine, a policija uzvraća suzavcem

Tekst: I.Kri.
Foto: AFP

JAVNE službe i prijevoznici u Grčkoj su prekinuli svoj rad zbog drugog generalnog štrajka u dva tjedna u kojemu se prosvjeduje protiv mjera štednje koje želi uvesti vlada.

Škole i bolnice ne rade cijeli dan, a zrakoplovi su prizemljeni u svojim zračnim lukama. Štrajk danas organiziraju dva najveća grčka sindikata. Iz vlade poručuju da shvaćaju ljutnju javnosti zbog povećanja poreza i smanjenja plaća, no tvrde i da od mjera neće odustati. Gospodarstvenici tvrde kako štrajkaši od Grčke žele napraviti državu kojoj će trebati humanitarna pomoć.

Niti ovaj štrajk ne prolazi bez tradicionalnog rata mladih i policije na ulicama Atene. Mladi su bacali Molotovljeve koktele i razbijali trgovine pa je policija odgovorila bacanjem suzavca. Sukobi se odvijaju ispred zgrade grčkog parlamenta. Nešto nakon te prve tučnjave anarhisti su napali policajce kod parlamenta te razbili nekoliko obližnjih trgovina. U Atenu je zbog prosvjeda došlo na stotine policajaca iz drugih grčkih gradova. 

Dug od 300 milijardi eura

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proračunski deficit je trenutno 12,7 posto, što je preko četiri puta više od onog dopuštenog u državama eurozone. Vlada taj deficit do kraja godine namjerava srezati na 8,7 posto te namjerava smanjiti i državni dug od 300 milijardi eura. To će napraviti smanjenjem plaća javnog sektora, povećanjem radnog vijeka radnika te podizanjem PDV-a.

Nakon što je vlada prošlog mjeseca predstavila mjere, Grčkom su zavladale nasilne demonstracije i štrajkovi. Tijekom posljednjeg štrajka kontrolori leta su zatvorili grčki zračni prostor, a trajekti su ostali privezani u svojim lukama zbog bune lučkih radnika. U tu akciju su se pridružili i policajci te vatrogasci. Danas Atenom neće voziti javni autobusi ni tramvaji. Štrajk organizira sindikat radnika u privatnom sektoru GSEE i njegov bratski sindikat javnih službenika ADEDY koji zajedno predstavljaju polovicu od pet milijuna grčkih radnika.

Vladine mjere pogađaju samo siromašne

Smatraju kako će vladine mjere, uvedene pod žestokim pritiskom Europske unije, pogoditi samo siromašne te će povećati probleme države u recesiji. "Pokušavaju učiniti da radnici plate cijenu krize", kazao je vođa sindikata GSEE Yiannis Panagopoulos te dodao kako mjere neće biti učinkovite i zemlju će baciti u još veću krizu.

Tijekom posljednjeg štrajka prošlog petka prosvjednici su se ispred zgrade parlamenta žestoko sukobili s policijom. Oni su na plavce bacali kamenje pa ih je policija rastjerala koristeći suzavac. Novi generalni štrajk je najavljen za 16. ožujka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara