Kaos u Zagrebu zbog štrajka gradskih tvrtki?

Kaos u Zagrebu zbog štrajka gradskih tvrtki?
SINDIKATI 12 zagrebačkih gradskih tvrtki najavili su za danas jednosatni štrajk kao uvod u seriju štrajkova koji će trajati do ispunjenja zahtjeva za 17-postotnim povećanjem plaća zaposlenima u gradskim tvrtkama.

Koordinacija sindikata gradskih poduzeća ističe da Gradsko poglavarstvo već dvije godine odbija pregovarati o povećanju njihovih plaća koje zbog toga zaostaju za onima u gradskoj upravi između 500 i 600 kuna.

Štrajk će početi danas jednosatnom obustavom rada od 9 do 10 sati, a nastaviti se u petak štrajkom od 8 do 16 sati u gradskim tvrtkama Autobusni kolodvor, Gradska groblja, Zrinjevac, Zagreb-parking, Čistoća, Gradska plinara, Zagrebačke tržnice, Tržnice, Zagrebački velesajam, ZGOS, Vladimir Nazor i ZET-u.

Zbog svoje specifične djelatnosti sindikati ZET-a najavili su kako će danas prvo obustaviti izlazak dnevnih linija tramvaja ujutro od 3.30 do 4.30 sati, što je bilo i učinjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za četvrtak su najavili obustavljanje tramvajske i autobusne dnevne linije od 3.30 do 5 sati. Ako ne dođe do pomaka u razgovorima s Gradskim poglavarstvom, ZET-ovci će u petak u potpunosti obustaviti promet.

Sindikati ostalih poduzeća najavili su da će tijekom štrajka obavljati samo najnužnije poslove, budući da njihovi poslodavci nisu utvrditi minimum poslova koji se moraju obavljati za vrijeme štrajka, što im je bila zakonska obveza.

Tako će Gradska plinara izlaziti samo na hitne intervencije, dok će Čistoća obustaviti odvoz smeća svima osim bolnicama, dječjim vrtićima i javnim službama.

Glavni zagrebački povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Damir Gašparović rekao je na konferenciji za novinare da su za štrajk odgovorni gradonačelnica Vlasta Pavić i dogradonačelnik Stipe Tojčić jer se u tjedan dana, zbog puta u Moskvu, nisu uspjeli sastati sa sindikatima.

Po Temeljnom kolektivnom ugovoru iz 2002. socijalni partneri trebali su pregovarati o politici plaća u 2003. što je Gradsko poglavarstvo odbijalo pravdajući se financijskim nemogućnostima. Gašparović je ocijenio da Grad štedi samo na radnicima, a nije ništa učinio u sređivanju ukupnog stanja u tim poduzećima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara