Kaos u zračnom prometu u Francuskoj: Pariški kontrolori leta u štrajku

Kaos u zračnom prometu u Francuskoj: Pariški kontrolori leta u štrajku

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

ZRAKOPLOVNI promet na dva najveća francuska aerodroma, Charles de Gaulle i Orly pokraj Pariza otkazana su danas nakon što su kontrolori leta tih dvaju zračnih luka stupili u petodnevni štrajk, prenosi britanski BBC.

Kontrolori kao najvažniji razlog za štrajk navode strah za svoja radna mjesta, protestirajući protiv nedavno sklopljenog ugovora između šest europskih zemalja kojim su se Francuska, Belgija, Njemačka, Luksemburg Nizozemska i Švicarska dogovorile o modernizaciji i međusobnom ujedinjenu zračne kontrole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski kontrolori leta tvrde da takav ugovor sobom nosi drastično smanjenje kontrolorskog osoblja na aerodromima, a analitičari smatraju kako sindikalni predstavnici štrajkom žele prisiliti vladu i predsjednika Nicolasa Sarkozyja kako bi izmijenio odredbe ugovora.

Gotovo polovina letova s Orlyja i četvrtina prometa iz zračne luke Charles de Gaulle je otkazana, a ostali promet teče sa zakašnjenjima, iako najveća francuska zračna kompanija Air France i dalje tvrdi kako štrajk neće utjecati na njezine interkontinentalne letove.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara