Kapetan Dragan optužen za ratni zločin: Zlostavljao i ubijao hrvatske vojnike i policajce

Kapetan Dragan optužen za ratni zločin: Zlostavljao i ubijao hrvatske vojnike i policajce

Foto: FAH

PROTIV Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, splitsko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu zbog ratnog zločina, nešto manje od pola godine nakon što ga je Australija izručila Hrvatskoj, doznaje se u tužiteljstvu.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno kao zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Osim toga tereti ga se i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. U optužnici se navodi kako su tijekom napada oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana imovina te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Uhićen 2006. u Australiji

Vasiljković je uhićen u Perthu 2006. i od tada se nalazio u ekstradicijskom zatvoru, osim razdoblja koje je proveo na slobodi tijekom 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je temeljem odluke Vrhovnog suda ponovno uhićen. Australska vlada tek je u studenome 2012. donijela odluku da će kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem podnesen 2005.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svoje izručenje Hrvatskoj uspio je odgoditi 2013. nakon što je sutkinja australskog suda prihvatila njegovu žalbu, kojom je tvrdio kako je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji. Australski Vrhovni sud odbacio je žalbu.

Hrvatskoj je izručen u srpnju prošle godine. Zrakoplovom je prvo sletio u Zagreb odakle je policijskim kombijem odveden u Split. Na odjelu za ratne zločine Županijskog državnog odvjetništva u Splitu nije odgovarao na pitanja te je negirao sve što mu se stavlja na teret.

Negira optužbe

U početku ga je po službenoj dužnosti branio splitski odvjetnik Darko Stanić, a nekoliko mjeseci kasnije slučaj od 34.000 stranica preuzela je zagrebačka odvjetnica Slađana Čanković. Optuženi Vasiljković je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, a sve optužbe protiv sebe negira. Nakon sudjelovanja u pobuni u Hrvatskoj vratio se u Australiju. Do uhićenja je pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu, gdje je bio trener golfa.

Optužnica protiv kapetana Dragana podignuta je u posljednjem trenutku. Rok do kada je optužnica trebala biti napisana isticao je 9. siječnja, što je subota i neradni dan. U slučaju da optužnica nije bila napisana do zakonskog roka Vasiljković bi trebao biti pušten da se brani sa slobode jer mu je u nekoliko navrata istražni zatvor bio produljivan. Slučaj protiv kapetana Dragana vode tužiteljice Živana Beroš i Sanda Pavlović Lučić iz Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku.

Nakon što je splitski Županijski sud zaprimio optužnicu, po brzom postupku je zakazano i ročište na kojem je Vasiljkoviću produljen istražni zatvor.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara