Kapetan Dragan u pritvoru tuži australske medije

Kapetan Dragan u pritvoru tuži australske medije

DRAGAN VASILJKOVIĆ poznatiji kao Kapetan Dragan, u australskom Novom Južnom Walesu je pokrenuo sudsku parnicu protiv medijskog izdavača News Ltd zbog klevete.

Kako javlja taj list, Vasiljković zbog praznine u zakonu čak i "iza rešetaka" može podnositi tužbe, unatoč tome što se u ekstradicijskom pritvoru nalazi zbog teških optužbi na njegov račun odnosno zbog optužbi za počinjenje i sudjelovanje u ratnim zločinima. Vasiljković tvrtku News Ltd želi tužiti zbog napisa o njegovoj ulozi u ratu u Hrvatskoj počekom 90-ih godina.

Vasiljković je uhićen 2006. godine nakon što je Hrvatska Australiji poslala zahtjev za njegovim izručenjem zbog optužbi za ratne zločine. Otada se nalazi u pritvoru u Sydneyu gdje se svim silama nastoji izboriti za neizručenje Hrvatskoj. Vasiljković tvrdi da tijekom rata nije počinio niti jedan jedini zločin, a ukoliko bude izručen Hrvatskoj ne može očekivati pošteno suđenje, a život će mu biti ugrožen.

Najprije treba riješiti postupak u Hrvatskoj

List The Australian piše da je Vasiljković u vrijeme rata u Hrvatskoj bio zapovjednik jedne postrojbe koja je mučila i zlostavljala hrvatske zarobljenike i civile. Hrvatska ga optužuje po zapovjednoj i osobnoj odgovornosti za ratne zločine zlostavljanja i ubojstva zarobljenika i civila te za napade na hrvatske gradove i mjesta, a ukoliko bude osuđen mogao bi dobiti maksimalno 20 godina zatvora.

Isti izvor navodi da će postupak u Vasiljkovićevoj parnici početi 20. listopada, dakle prije nego li je sudski postupak u Hrvatskoj protiv njega uopće počeo. Tijekom postupka najvjerojatnije će biti postavljana slična pitanja koja Vasiljković može očekivati tijekom postupka u Hrvatskoj, naravno ukoliko bude izručen. Pri tom ne postoji pravna mogućnost da postupak protiv News Ltd-a bude odgođen do zaključenja postupka koji u Hrvatskoj "čeka" Vasiljkovićevo izručenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruženje medijskih odvjetnika i Australsko novinarsko vijeće zalažu se da se Vasiljkovićeva tužba rješava tek nakon završetka postupka u Hrvatskoj, jer optužbe za ratne zločine definitivno bi trebale imati prednost pred optužbama o kršenju ljudskih prava na što se Vasiljković poziva upirući prstom u News Ltd.

"Nitko nije savršen"

U rujnu 2005. The Australian je otkrio da Vasiljković živi u Perthu gdje je pod imenom Daniel Snedden radio kako instruktor golfa. Tada je rekao da su optužbe protiv njega najobičnija "ratna propaganda".

"Ne želim reći da sam savršen, jer nitko nije savršen. Ali sam siguran da nikad nisam ubio civila, siguran sam da nikad nisam ubio zarobljenika i siguran sam da nikad nisam ubio nikoga tko nije trebao biti ubijen", rekao je tada Vasiljković.

Dodao je da bi volio odgovoriti na bilo koje pitanje o njegovoj ulozi u ratu i da bi "uistinu volio vidjeti nekoga tko bi ga mogao optužiti" za ratne zločine.

I.K. 
Foto: AFP (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara