Kapetan Minerve namjerno potopio brod s marokanskim imigrantima?

DOK JE u nedjelju ujutro započelo traganje za nestalima u subotnjem brodolomu ilegalnih imigranata, u kojem je život izgubilo najmanje deset osoba, tužiteljstvo u Agrigentu na Siciliji otvorilo je istragu o toj tragediji jer postoji sumnja da je prevrtanje njihova plovila izazvao brod talijanske ratne mornarice.

Kako piše list Repubblica, na temelju izjave jedne preživjele imigrantkinje otvorena je istraga zbog sumnji da je zapovjednik broda talijanske ratne mornarice Minerva, koji je u subotu ujutro sudjelovao u spašavanju ilegalnih imigranata deset milja južno od otoka Lampeduse, sudjelovao u masovnom ubojstvu.

Brod Minerva je spasio 70 ilegalnih imigranata, a iz mora je izvučeno deset leševa, dok se još 40 osoba vodi kao nestalo.

Preživjela imigrantkinja, 26-godišnja Marokanka, izjavila kako je brod Minerva udario njihovo plovilo i izazvao potonuće. Ostali spašeni imigranti izjavljuju kako je do prevrtanja njihova plovila došlo kada su počeli prelazi s jedne na drugu stranu čamca pozivajući brod talijanske ratne mornarice u pomoć.

Oko 120 ilegalnih imigranata krenulo je iz libijskog mjesta Al Zuwara prema Italiji i bili su već tri dana i noći bez vode i hrane kada je do njih u subotu ujutro oko 3,30 sati stigao brod Minerva.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Giuliano Amato izjavio je, kako piše Repubblica, kako istraga mora utvrditi činjenice i kazniti krivce za tragediju, dodajući da, ako ne budu kažnjeni odgovorni, onda bi se mogle dogoditi slične stvari. Već je jednom, 1997., optužen brod talijanske ratne mornarice, tada je to bio "Sibilla", za potapanje broda s albanskim ilegalnim imigrantima u Jadranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

30 milijuna Afrikanaca želi u Europu

Talijanski ministar socijalne skrbi Paolo Ferrero izjavio je u razgovoru za list Repubblicu od nedjelje kako oko 30 milijuna mladih Afrikanaca želi pobjeći u Europu.

Čak "30 milijuna mladih u dobi od 18 do 25 godina pritišću na sjevernoafričku obalu s očima nade usmjerenima prema Europi", rekao je Ferrero, dodavši kako su mnogi spremni izgubiti i život u tom pokušaju dolaska do druge strane Sredozemnog mora.

Tragedija kod talijanskog otoka Lampeduse, u kojoj je u subotu poginulo najmanje deset ilegalnih imigranata, a više desetaka je nestalo, na dramatičan način aktualizira pitanje migracija.

"Migratorskim valom treba upravljati, ali moramo biti svjesni da se nalazimo pred nezaustavljivim fenomenom", rekao je Ferrero i podsjetio kako je i iz Italije u 19. i 20. stoljeću emigriralo 28 milijuna Talijana u potrazi za boljim životom. Italija je od zemlje emigracije postala zemlja imigracije, te bi trebala biti osjetljivija na taj fenomen, rekao je.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara