Kapetanu Draganu odbijeno puštanje uz jamčevinu

Kapetanu Draganu odbijeno puštanje uz jamčevinu

BIVŠI kapetan paravojnih postrojbi samoproglašene Republike Srpske Krajine Dragan Vasiljković, pojavio se u petak pred australskim sudom koji ga je odbio pustiti na slobodu uz jamčevinu.

Vasiljkovićev odvjetnik George Drača prije dva dana je najavio izlazak pred Vrhovni sud Australije kojem namjerava iznijeti stav kako je uhićenje njegovog klijenta neustavno i nezakonito.

Na današnjem očitovanju Vasiljkovićeva obrana je očito htjela osigurati da osumnjičenik nastavak procesa čeka na slobodi, ali je sudac Allan Moore odbio ispuniti taj zahtjev.

Na saslušanju u Središnjem okružnom sudu u Sydneyu sudac Allan Moore odbio je zahtjev da se Vasiljković, koji je saslušanje pratio video-vezom iz zatvora u zapadnom dijelu Sydneya, pusti na slobodu do početka rasprave o tome hoće li biti izručen Hrvatskoj

Sudac je rekao kako ga Vasiljkovićeva obrana nije uspjela uvjeriti u opravdanost zahtjeva za puštanjem jer postoje osobite okolnosti vezane uz slučaj, radi kojih nije bio u mogućnosti odobriti jamčevinu, javljaju australski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moore nije precizirao o kojim je okolnostima riječ, ali s obzirom da se radi o teškim optužbama za kršenje ratnog prava i počinjenje ratnih zločina, te da je Hrvatska zatražila Vasiljkovićevo izručenje, jasno je kako slučaj ima i osjetljivu političku dimenziju.

"Kapetan Dragan" tako ostaje u pritvoru, u kojem ga australske vlasti smiju zadržati maksimalno 60 dana do donošenja konačne odluke o izručenju.

Iduće pojavljivanje pred sudom zakazano je za 10. veljače.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara