Kapraljević: Klarić iskoristio položaj da bi si priskrbio materijalnu korist

Predstavnici Kluba zastupnika HNSPGS održali su danas u Saboru konferenciju za novinare s temom "način smjena i izbora" članova Povjrenstva za prečavanje sukoba interesa, na kojoj su ustvrdili da je predsjednik Ustavnog suda Petar Klarić iz koristoljublja prekoračio svoje ovlasti kad je zatražio Sabor da razmisli o smjeni člana Povjerenstva Petra Radelja. L

Bivši vršitelj dužnosti predsjednika Povjerenstva za utvrđivanje sukoba interesa Antun Kapraljević (HNS) rekao je da je Klarić, tražeći od Sabora da razmisli o smjeni bivšeg člana Povjerenstva Petra Marije Radelja, ""prekoračio ovlasti i iskoristio svoj položaj da bi si priskrbio materijalnu korist."

Kapraljević je podsjetio da je Klarić početkom listopada reagirao na pismo u kojem je član Povjerenstva Radelj od sudaca Ustavnog suda, koji to nisu učinili, tražio da Povjerenstvu žurno dostave svoje imovinske kartice.

Klarić je o Radeljevom pismu izvijestio Povjerenstvo i predsjednika Sabora Vladimira Šeksa. Naveo je da je Radelj pisao samostalno, bez konzultacija u Povjerenstvu, koristeći pritom oznaku službene tajne i zatražio da Sabor utvrdi je li Radelj time prekoračio ovlasti.

"Klarić je time iskoristio svoj položaj i, bez prethodnog sazivanja sjednice Ustavog suda, samovoljno pisao Saboru, na službenom memorandumu Suda", upozorio je Kapraljević.

Ocijenio je da je Klarić to učinio "kako bi si priskrbio materijalnu korist, odnosno dužnosničku plaću s koeficijentom od 7,86, na koju nema pravo, jer nije ispunio svoju zakonsku obvezu i Povjerenstvu dostavio imovinsku karticu".

Dodao je kako se pita nije li Radeljeva smjena dogovorena sa Šeksom, budući da je, kaže, Radelj imao dovoljno građanske hrabrosti da suce upozori da nisu ispunili zakonsku obvezu.

O Klarićevu pismu, kaže Kapraljević, Povjerenstvo se nije stiglo očitovati, budući da je nova sjednica tri puta odgođena zbog nedostatka kvoruma.

Ponovio je da je Povjerenstvo uspjelo održati svega osam, od 20 sazvanih sjednica, te ustvrdio da su sjednice izbjegavali uglavnom članovi iz vladajuće većine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Povjerenstvu su iz reda saborske većine sjedile Marija Bajt (HDZ) i Đurđa Adlešić (HSLS).

Kapraljević je naglasio da se kao predsjednik Povjerenstva zalagao za neovisnost koju to tijelo, tvrdi, nije uspjelo postići zbog snažnih pritisaka vladajuće većine.

"Novom sastavu Povjerenstva želim da postigne neovisnost i počne raditi na suzbijenju sukoba interesa, ali u to ne vjerujem, jer će Povjerenstvo i dalje biti pod budnim okom Velikog brata - HDZ-a", rekao je.

Njegov stranački kolega Dragutin Lesar ponovio je tvrdnju da je novi sastav Povjerenstva nelegitiman, jer ga je, tvrdi, Sabor izabrao bez kvoruma.

Ustvrdio je i da je, prigodom glasovanja o tom imenovanju, u kojem nisu sudjelovali oporbeni zastupnici, od predsjednika Šeksa zatražio da utvrdi je li u sabornici dovoljan broj zastupnika, no Šeks je, kaže, to odbio i pristupio glasovanju.

U prilog tezi da su smjene i sastav Povjerenstva unaprijed dogovoreni, Lesar je iznio podatak da je Forum hrvatske sloge Milana Ramljaka za vanjskog člana Povjerenstva predložio prije nego što je Povjerenstvo doznalo za ostavku člana Željka Horvatića.

Kazao je i kako Horvatićevu ostavku Šeks nikad nije proslijedio Povjerenstvu, pa su članovi Povjerenstva za nju doznali tek nakon što se na sjednici Odbora za izbor i imenovanje odlučilo o njezinu prihvaćanju i imenovanju Ramljaka na Horvatićevo mjesto.

(Hina) xibob yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara