Kaptol napao Goldsteina: Bili ste partizan u brigadi koja se sumnjiči za zločine

Kaptol napao Goldsteina: Bili ste partizan u brigadi koja se sumnjiči za zločine

Tekst: I. Ćimić
Foto:Igor Sambolec (Cropix)/Arhiva

"KARDINAL niti u jednome trenutku nije imao neke ideološke zadrške prema spomeniku, a još manje prema simbolu cvijeta. Što su drugi radili u kontekstu toga spomenika, ovdje je manje važno. Uostalom, kardinal je rekao da sve što se tiče povijesti valja istražiti na nepristran i na ideološki neopterećen način, da bi žrtve počivale u miru istine i bez prijepora onih kojima do istine i žrtve nije stalo. Pišemo to zbog toga, da se ne rađaju neke neutemeljene nedoumice i neke nove konstrukcije, kao da je kardinal iz tko zna kojih razloga nešto takvoga, kao što je odlazak do toga spomenika, namjerno izbjegavao", stoji u reagiranju Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu koji se osvrnuo na medijske napise kako je kardinal Bozanić "stao na pola puta" odnosno nije otišao ili se pomolio ispod Kamenog cvijeta, spomenika koji simbolizira patnje svih stradalnika u ustaškom logoru Jasenovac.

Kaptol je također i reagirao na otvoreno pismo Slavka Goldsteina zagrebačkomu nadbiskupu, kardinalu Josipu Bozaniću u kojem mu spočitava da prigodom posjeta Jasenovcu nije obavio svoj "posao do kraja".

Skovali mediji

"Glavna teza koju su, nakon kardinalova boravka u Spomen-području bivšega koncentracijskog logora u Jasenovcu, skovali i medijima provlačili pojedinci kojima se ta kardinalova gesta nije svidjela, jest da je došao na 'pola puta', da je 'zamisao velikoga hodočašća samo napola ostvarena'. Spontano se nameće pitanje: Odakle i čemu takva konstrukcija", pita se Kaptol u svojem reagiranju dodajući kako ona dolazi od neistine. Neistina je da su kardinal, njegov ured ili njegovi suradnici Spomen-području unaprijed dostavili bilo kakav protokol, smatra Kaptol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S druge strane, ovdje bismo mogli postaviti mnoštvo pitanja onima koji su u mnogočemu pridonijeli i stavovima i govorenjem i prešućivanjem da je to mjesto postalo manje mjesto pijeteta i molitve, a puno više mjesto političkih razračunavanja. Da Crkvi molitva ispod spomenika nije poteškoća, pokazali su i dosadašnji komemorativni skupovi na kojima je molitvom bio prisutan katolički svećenik", odgovara Kaptol na napise kako je upravo Crkva govorom kardinala Bozanića polemizirala u Jasenovcu. Za Goldsteinovo pismo koje najviše zamjera kardinalu Bozaniću da nije izrazio pijetet prema žrtvama Jasenovca ondje gdje se svi poklanjaju žrtvama, a to je ispod Kamenog cvijeta, Kaptol tvrdi da je pismo izraz cinizma, neobjektivnosti, pristranosti i općenito - nekorektnosti.

Protuofenziva na partizane

"Sam je pisac Otvorenoga pisma na više mjesta isticao da je 1945. bio 'partizan u Drugoj armiji Koče Popovića u Karlovačkoj brigadi'. Zar pripadnici te brigade ili armije nisu učinili nijedan od tadašnjih zločina", pita se Kaptol u svojevrsnom protuudaru Goldsteinu dodajući da se o tome ne zna ništa.

"Onih 'dvjesto metara' koji se žele nametnuti kardinalu kao problem, što za njega nije nikakav problem, ipak mora učiniti netko drugi. Kardinal je otišao puno dalje, tamo naime kamo vodi oslobođena istina koja više nije u rukama manipulacijskih sustava, istina koja se raduje kada je prihvaćena i koja se raduje oslobođenosti čovjeka", zaključuje se u reagiranju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara