Karamarko podržao registar izdajnika te rekao: Konačno su na vlasti oni koji se znaju prekrižiti

Karamarko podržao registar izdajnika te rekao: Konačno su na vlasti oni koji se znaju prekrižiti

Foto: Hina

PREDSJEDNIK HDZ-a i potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko danas je u Imotskom je izjavio kako lustracija nije lov na ljude, nego borba za suvremenu hrvatsku državu i distanciranje od vrijednosti iz komunističkog razdoblja.

"Lustracija nije lov na pojedine ljude, nego je lustracija promjena društvene klime i zauzimanje za istinu. Lustracija je borba za suvremenu hrvatsku državu sa pravilnim i čistim definicijama, lustracija je naša odluka da ne želimo imati posla s vrijednostima prije 90-ih godina prošlog stoljeća," rekao je Karamarko odgovarajući na pitanja novinara u Imotskom, gdje je u subotu navečer nazočio svečanosti obilježavanja 26. obljetnice osnutka HDZ-a u tom gradu.

"Lustracija je naša odluka da se sve naše vrijednosti suvremene hrvatske države baziraju na Domovinskom ratu, braniteljima i Franji Tuđmanu. Ne mogu nam danas neki krugovi nuditi ono što smo htjeli odbaciti 90-ih, ne mogu nam nuditi boljševički mentalitet," poručio je Karamarko.

Na novinarski upit kako komentira današnju izjavu novog ministra branitelja Mije Crnoje (u programu Hrvatske televizije) kako se ne odustaje od "registra izdajnika", Karamarko je rekao kako "trebamo shvatiti naše branitelje i njihov senzibilitet i vrijeme u kojem su se oni borili u Domovinskom ratu".

"Branitelji su jedno vrijeme bili izvrgnuti lovu na vještice,  ponižavalo ih se da su lažni branitelji. Oni koji su izradili spisak branitelja dobili su nekoliko desetaka lažnih, a bila je cijela hajka. Kao reakcija na to idemo vidjeti tko su bili agresori i mislim da je legitimno postaviti takva pitanja. Nije to lov na ljude, nego je to lov na istinu," rekao je Karamarko. 

Ministar Crnoja je bio branitelj i heroj  Domovinskog rata, policajac specijalac, istaknuo je. "Mi ga podržavamo," rekao je.

"HDZ je uspio maknuti nehrvatstvo s Pantovčaka, iz Sabora i Banskih dvora"

 Ocijenio je kako će uspostavom nove vlasti biti eliminirane političke napetosti u Hrvatskoj između državnih čelika jer su na glavnim državnim dužnostima čelnici narodnjačkog svjetonazora. "Predsjednicu Republike Hrvatske i predsjednika Sabora smo mi iznjedrili, a u konačnici i premijer kojeg smo mi iznjedrili, našeg su svjetonazorskog profila. To je dobro," smatra Karamrko.

Dodao je kako je u Hrvatskoj napokon narodnjačka vlast ljudi, kako se izrazio, koji se znaju prekrižiti kada uđu u crkvu.

Na novinarski upit kako komentira bojazan u Imotskoj krajini, koja tradicionalno glasa za HDZ, da bi mogla biti zapostavljena jer nema zastupnika iz Imotskoga i Ante Ćorušić nije postao ministar zdravlja, Karamarko je kazao kako Imotska krajina neće biti zaobiđena u obnovi Hrvatske. "Cijela Hrvatska je ugrožena, ne samo Imotska krajina, a meni je žao što nisu realizirana neka kadrovska rješenja  s ljudima koje spominjete i koji su moji prijatelji," kazao je Karamarko. Po njegovom tumačenju, kada se uđe u međustranačke pregovore onda bude nepredvidljivih kombinacija. 

"Ali, nama je bilo najvažnije napraviti kombinaciju da ova neokomunistička i nenarodna vlast izađe iz Banskih dvora. HDZ je uspio maknuti nehrvatstvo sa Pantovčaka, iz Sabora i Banskih dvora, a to i jest bio naš cilj," poručio je Karamarko. "Morali smo sve te tzv. zagrebačke brežuljke osloboditi od osoba koje su blago rečeno skeptične prema hrvatskoj državi.  Bivši predsjednik Josipović se uvijek nešto isčuđavao i nalazio ustaške zmije, ali smo mi dobili predsjednicu Repubike.  Nema više nijednog brežuljka u Zagrebu s institucijama vlasti, a da u njima ne stoluju hrvatski domoljubi", kazao je Karamarko.

"Pokradeni smo"

Tomislav Karamarko rekao je danas i kako postoje indicije da su u izbornoj noći pokradeni za pet ili šest madata i najavio da će se to ispitati.

"U onoj izbornoj noći, postoje indicije da smo pokradeni za pet ili šest madata, ali i to ćemo ispitati," rekao je Karamarko u subotu navečer u govoru na obilježavanju 26. obljetnice osnutka HDZ-a u Imotskom.

Poručio je kako će se nova hrvatska Vlada boriti za gospodarski oporavak, ali i dignitet Hrvatske države te je stao u obranu novoimenovanog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koji je izvrgnut kritikama dijela javnosti i medija zbog izjave o antifašizmu.

Stao u obranu Hasanbegovića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hasanbegovića gaze zbog toga što je rekao da je hrvatski narod pravu pobjedu dobio u Domovinskom ratu, on nema ništa protiv antifašizma, nego smatra da nakon Drugog svjetskog rata mi padamo u komunističko jugoslavensko ropstvo. Samo to je rekao i pobunili su se razni kulturnjaci, ali mi koji volimo hrvatsku domovinu nećemo se pobuniti jer to je duboka istina," rekao je Karamarko, koji je u prepunoj dvorani Kina u Imotskom dočekan burnim pljeskom, kojim je više puta popraćen i njegov iscrpni govor.

Istaknuo je kako je bio tužan u petak kada su, kako je rekao, u Saboru ljevičari blatili i vrijeđali  Tihomira Oreškovića, čovjeka koji, istaknuo je, nudi svoje vještine hrvatskoj domovini.

"Ova Vlada će se boriti za hrvatski ponos ali i za materijalni prosperitet Hrvatske, za otvaranje novih radnih mjesta, investicije, a neki procesi u tom smislu su već počeli jer s premijerom Oreškoviće surađujem osam mjeseci," kazao je Karamarko. Dometnuo je kako je on osobno odustao od kandidature za premijera  jer je želio sačuvati savez s Mostom radi, kako je rekao, rušenja boljševičke vlasti.

Najavio je kako će se Vlada posebice usredotočiti na oživljavanje zapuštenog hrvatskog sela jer je nelogično da uvozimo 70 posto hrane. "Postoji uvozni lobi, ali i u taj osinjak ćemo ući i nećemo dopustiti da se u Hrvatskoj bogati deset ili petnaest ljudi a da stotine tisća pati i nema od čega živjeti," poručio je Karamarko.

Istaknuo je kako se godišnje iz državnog proračuna izdvaja više od milijardu kuna za udruge i agencije poručivši kako će one morati  dokazati svoju svrsihodnost i zauzetost za hrvatske interese.

Najavio je da će biti riješeno i ime, kako je rekao, najljepšeg trga u Zagrebu, koji nosi naziv po diktatoru Titu.

Govoreći o HDZ-u, ponovio je kako je stranka pet puta pobijedila na izborima u zadnje tri pol godine, te da sada u Hrvatskoj na vlasti više nisu boljševici.

"Mene su četiri godine sotonizirali u medijima kao da sam monstrum i kao da bacam djecu s balkona," kazao je Karamarko.

Podsjetio je kako je u jednom trenutku bio prekinuo pregovore o formiranju vlasti nakon nedavnih izbora i bio spreman da HDZ ode u oporbu jer, kako je rekao, nije mogao sjediti za istim stolom Zoranom Milanovićem koji je rekao da je Hrvatska "slučajna država."

Karamarko je za boravka u Imotskom u subotu navečer rekao da ne vjeruje u raspad Mosta nakon što je Ivan Lovrinović najavio istupanje i osnutak novog kluba zastupnika.

"Ako je točno da će s Lovrinovićem odstupiti dvije ili tri osobe, tada će Most ima 12 ljudi. Mi time ne gubimo parlamentarnu većinu i mislim da će se ona vremenom povećavati," kazao je Karamarko.

Karamarko se u subotu na večer u Imotskom sastao i sa načelnicima općina Imotske krajine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara