Karamarko želi da Hrvatska umukne

Karamarko želi da Hrvatska umukne

Foto: FAH/Index

"INAČE, sve svjetonazorske stvari koje trebamo rješavati sigurno ćemo rješavati, rekao bih, lijevom rukom, u tišini", izgovorio je i autorizirao Tomislav Karamarko u intervjuu Večernjem listu. Dio je to odgovora na novinarkino pitanje o preimenovanju parlamenta iz "Hrvatski Sabor" u "Hrvatski Državni Sabor". Iz ostatka odgovora može se zaključiti samo da bi Karamarku bilo bolje da i inače sve obavlja u tišini jer kad govori izriče same gluposti.

"Hoće li sutra netko predložiti da mijenjamo naziv valute, možda i glavnog grada, jer se naš glavni grad za vrijeme NDH zvao Zagreb. Možda najbolje da ukinemo vlastitu državu jer se nekad zvala NDH i ponovno osnujemo Jugoslaviju". U samo dvije rečenice Karamarko je uspio ne samo izreći nekoliko budalaština, nego se i prikazati kao agent provocateur najzagriženijih antihrvatskih ideja.

Prvo, valuta nam je nesumnjivo nazvana po papirićima kojima se plaćalo za vrijeme ustaškog režima i o tome nema smisla raspravljati. Bilo bi bolje da se to nikada nije dogodilo, ali kako većini ljudi valuta ne smrdi ni kada se plaća pokvarenom ribom, a kamoli šarenim banknotama, tome se zasad ne može doskočiti.

Loš student povijesti

Drugo, Zagreb se Zagrebom nazivao i nešto prije NDH. I bio je glavni grad. Koliko god loš student bio, Karamarko bi samo zbog svoje povjesničarske diplome to morao znati.

Treće, kada kaže: "Možda najbolje da ukinemo vlastitu državu jer se nekad zvala NDH i ponovno osnujemo Jugoslaviju", Karamarko zapravo svojim riječima, a one, kao što znamo, nikada nisu pametne, ponavlja velikosrpsku propagandu koja tvrdi da je sve hrvatsko zapravo ustaško. A nije, koliko god bi to netko, naprimjer Karamarko, htio.

Republika Hrvatska nije sljednica NDH. Upravo suprotno, jedno od izvorišta hrvatske državnosti, kako se lijepo navodi na samom početku Ustava (valjda mu čitalačka koncentracija dozvoljava da izdrži nekoliko pasusa), nalazi se u "uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju drugoga svjetskog rata, izraženoj NASUPROT proglašenju Nezavisne Države Hrvatske". Čak i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice bi morao razumjeti ovaj kratak navod i značenje riječi nasuprot.

Hrvatska nije nasljednica NDH-a

Ako ipak ne ide pokušat ćemo mu pomoći: nasuprot u slabijem značenju predstavlja nešto na drugoj strani. Na primjer, središnjica HDZ-a nalazi se nasuprot Meštrovićevom paviljonu. Još nije jasno? Tomo to je ona bijela okrugla zgrada koju ostavljaš iza leđa kada ulaziš u sjedište stranke. U jačem pak značenju nasuprot izražava suprotstavljanje. Kako da tu teško riječ suprotstavljanje objasnimo da i Karamarku bude jasna? Tomo, to ti je ono kada su branitelji uzeli oružje i stali nasuprot srpskom agresoru. Jasno? E sad sve što si naučio lijepo sklopi u jednu misao: "Hrvatska nije nasljednica Nezavisne Države Hrvatske". Nije teško, zar ne?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislavu Karamarku, i kad brani vlastite pobočnike, ne uspijeva ne pobrkati teze. Dok Željko Reiner nije spomenuo preimenovanje Sabora nitko o promjenama imena nije ni razmišljao. Baš kao što nitko iole razuman ne razmišlja o ponovnom osnivanju Jugoslavije.

Vratimo se malo na sam početak. Tomislav Karamarko kaže da će svjetonazorska pitanja rješavati u tišini. Time predsjednik HDZ-a zapravo poručuje da se o svjetonazorskim pitanjima ne samo neće, nego i ne smije raspravljati barem dok "Ranko Motorola ne nađe krivca za svastiku na Poljudu". Ima biti kako on "lijevom rukom" odredi. Nastavak je to njegove teze: "Svatko će u svojoj kući moći misliti što hoće, ali na javnoj sceni neće to moći".

Sloboda mišljenja u eri Tomislava Karamarka

Lako je zamisliti kako će to u praksi izgledati. Osoba A je bilo koji građanin, osoba B je predstavnik vlasti, recimo Karamarko.

A: "Ne smijete zabraniti zamrzavanje embrija"
B: "To je svjetonazorsko pitanje. Kuš!"

A: "Javno zdravstvo treba biti temeljeno na solidarnosti"
B: "To je svjetonazorsko pitanje. Odi doma"

A: "Homoseksualni parovi bi trebali imati ista prava kao i heteroseksualni"
B: "To je svjetonazorsko pitanje. O tome se ne raspravlja"

A: "Protivim se obaveznom vojnom roku"
B: "To je svjetonazorsko pitanje. Začepi, komunjaro"

A: "Mislim da ovom tunelu zaista ne trebaju dvije ruke boje i da bi Milijan Brkić trebao biti kažnjen jer je prepisao diplomski rad"
B: "To je svjetonazorsko pitanje. Je li Ranko Motorola našao tko je nacrtao svastiku na travi? Nije? Odjebi!"
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara