kardinal bozanić predvodio božićnu misu u zagrebačkoj katedrali

Zagrebački kardinal nadbiskup Josip Bozanić predvodio je danas božićnu misu u zagrebačkoj katedrali naglasivši kako misli "na sve siromašne, na sve koji su bez doma, hrane, bez ljubavi svojih najbližih, one koji su bolesni i traže smisao života, koji ne znaju potražiti sigurnost i zaštitu i koji se boje budućnosti".

U današnjoj propovijedi kardinal je posebno istaknuo da se osvrnemo na "sve veći broj onih među nama koji žive u nevoljama, siromaštvu, patnji koje pogađaju pojedince, obitelji, skupine ne samo u ovom gradu nego i u cijeloj državi". "Mislim prije svega na obitelji čije su majke i nedjeljom i blagdanima prisiljene raditi, na očeve koji nemaju stalno zaposlenje i na mlade koji očekuju posao", rekao je Bozanić.

Kardinal je kazao kako je Betlehem izvor mira i spasenja, ali se unatoč tome pokazuje danas u posve drukčijem svjetlu: "grad je to u kojem vlada mržnja, nasilje i rat". Betlehem je tako postao grad simbol svih ranjenih i izmučenih mjesta na Zemlji, simbolom svega što prijeti i uništava mir, poručio je zagrebački nadbiskup. Pozvao je na molitvu za mir u svijetu jer "nije dostatno samo govoriti o miru i nije dovoljno osuđivati beskorisnost i ludost ratova kao puta rješavanja sukoba među narodima".

Pozivajući na proslavu Božića kazao je da se danas sjetimo i "mnoštva slabih i obespravljenih, onih koji trpe zbog nepravde, nasilja, nesretnih i tjeskobnih, odbačenih i očajnih, ravnodušnih i otuđenih, čak i oni koji su u neprijateljstvu s Bogom i s njegovom ljubavlju".

"U klanjanju rođenom Isusu pronalazimo najdublju izvornu i nepobitnu činjenicu o kršćanskom Božiću te moramo svjesno i odlučno sačuvati istinu o tom blagdanu ako nam je stalo da tu istinu prihvate i žive i drugi oko nas te da značenje Božića nikada ne potamni ili se iskrivi sekulariziranim shvaćanjem", rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal je također poručio kako se sin Božji svojim rođenjem solidarizirao s čovjekom, rekavši kako su poštovanje, obrana i promicanje svakog čovjeka neophodan put za susret s Isusom Kristom.

U misnom slavlju sudjelovali su i pomoćni biskupi zagrebački Josip Mrzljak i Vlado Košić te tridesetak svećenika.

Nazočni su bili i predsjednik Republike Stjepan Mesić sa suprugom, ministar kulture Božo Biškupić te drugi dužnosnici.

(Hina) ta ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara