Kardinal Bozanić služio misu zadušnicu za kardinala Kuharića

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je večeras euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali u povodu druge obljetnice smrti kardinala Franje Kuharića.

U misnom slavlju sudjelovalo je stotinjak svećenika, pomoćni biskupi zagrebački Josip Mrzljak i Vlado Košić, križevački episkop Slavomir Miklovš, vojni ordinarij Juraj Jezerinac i apostolski nuncij u Hrvatskoj Javier-Francisco Lozano.

Kardinal Bozanić se u propovijedi osvrnuo na bogat duhovni život kardinala Kuharića, a napose na evanđelje po kojem je, kako je istaknuo, pokojni kardinal nastojao živjeti. Među vjernicima u hrvatskom narodu ostat će zapamćen kao biskup i kardinal koji se borio za dostojanstvo čovjeka i slobodu svoga hrvatskog naroda, zauzimao se za obespravljene i dizao glas protiv lažnih ideologija i nametnutih uzora, kazao je Bozanić. Ni u jednom trenutku nije se pretvarao u političkog tribuna, jer je znao da se i pitanje siromaštva i bogatstva svodi na pitanje otajstva života, ljudskih izbora grijeha i obraćenja, kazao je Bozanić.

Posebno je večeras progovorio o zalaganju kardinala Kuharića za dostojanstvo čovjeka od začeća do prirodne smrti, rekavši kako je kardinal Kuharić često govorio o pitanju pobačaja, te isticao kako suvremena civilizacija svoj dubok moralan pad potvrđuje općim prihvaćanjem prakse pobačaja. Upozoravao je kako je ubojstvo nerođenih zakonom dopušteno u gotovo svim državama u svijetu, te kako je Hrvatska zadržala najliberalniji zakon o pobačaju iz komunističkog sustava, utemeljen na ideološkom materijalizmu, rekao je Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rekao je da je u prvih pet godina neovisnosti u Hrvatskoj učinjeno 200 tisuća pobačaja i ponovio riječi kardinala Kuharića da ta brojka nadmašuje ratne žrtve, upitavši se, kao i njegov preteča, nije li to samoubojstvo hrvatskog naroda.

Osvrnuo se i na burnu raspravu zadnjih tjedana o američkom filmu "Nijemi krik", koji je uvršten u program vjeronauka u srednjim školama, i u kojem je pobačaj prikazan u svim pojedinostima.

"Čovjek bi mogao pomisliti, dobro je što su se savjesti pokrenule ako užas, potresno, stravično predstavljanje pobačaja u jednom dokumentarnom filmu mora sve te i mnoge ljude dobre volje pokrenuti protiv vršenja, propagiranja, ozakonjenja pobačaja ili pomaganja u izvršavanju tog zla protiv ljudskog života. Je li ovo trenutak kad se jače treba čuti krik kršćanskih savjesti ili je to bio pokušaj još jednoga obmanjivanja naše javnosti, tobože u ime mladih naraštaja", zapitao se večeras kardinal Josip Bozanić.

(Hina) xta yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara