Kardinal Puljić o ustroju BiH

Kardinal Puljić o ustroju BiH

VRHBOSANSKI nadbiskup kardinal Vinko Puljić, u razgovoru za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista prvi je put javno iznio stajalište da bi Bosna i Hercegovina trebala biti organizirana s općinskom, regionalnom i državnom razinom vlasti bez sadašnjih entiteta Federacije BiH i Republike Srpske.

"Da bi država BiH opstala i ostala kao država, u politički sustav ove zemlje moraju se na državnoj razini ugraditi načelo pariteta vlasti i mehanizmi koji će štititi svaku osobu i svaki narod, a onemogućavati postojanje jednakopravnijih. Prva razina vlasti treba biti općina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Takav politički sustav onemogućio bi da neki imaju na ovu zemlju veća prava. Ova zemlja mora biti Europa u malom", rekao je Puljić u intervjuu za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista odgovarajući na upit o ustavnim promjenama koje se najavljuju sljedeće godine.

Vrhbosanski nadbiskup je dodao da bi se takvim preustrojem države osigurao jednak položaj najmalobrojnijih Hrvata u BiH. Upozorio je međutim da postoje pritisci na hrvatsko čelništvo u BiH kako bi se ustavne promjene napravile bez Hrvata.

Puljić je također rekao da očekuje potporu Republike Hrvatske i samog Pape Ivana Pavla Drugog Hrvatima u BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara