Kardinal Puljić traži mir u BiH kako bi se dostojno obilježio Božić

VRHBOSANSKI nadbiskup kardinal Vinko Puljić uputio je u srijedu poziv dužnosnicima i tijelima vlasti u Bosni i Hercegovini da poduzmu hitne mjere kako bi se otklonile blokade prometnica diljem te zemlje i osiguralo nesmetano obilježavanje predstojećih božićnih blagdana.

U apelu, kojega je prenijela Katolička tiskovna agencija (KTA), kardinal Puljić podsjeća kako se i uoči ovog Božića ponavljaju nemile scene na prometnicama i graničnim prijelazima na kojima obespravljeni radnici, seljaci i umirovljenici traže svoja prava.

Ističući kako u cijelosti razumije nevolje običnih ljudi i razloge njihova prosvjeda, vrhbosanski nadbiskup ipak upozorava kako se blokadama posebice utječe na raspoloženje Hrvata i katolika u BiH koji žele u miru i u krugu svojih obitelji u ovoj zemlji proslaviti dolazeće blagdane.

Prema njegovim riječima, blokade na cestama i graničnim prijelazima među njima samo stvaraju uznemirenost i nepovjerenje utječući na to da se Hrvati kao najmalobrojniji narod, koji istodobno bilježi najmanji broj povratnika u prijeratne domove u BiH, zbog ovih zbivanja osjećaju sve neprijatnije u svojoj zemlji.

Kardinal Puljić stoga je pozvao prije svega vlasti u BiH da nezadovoljnima osiguraju ostvarenje njihovih prava i tako doprinesu stabiliziranju stanja u državi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U BiH već danima traje blokada graničnih prijelaza kod Doljana i orašja koju provode bivši pripadnici HVO-a tražeći svoje zaslužene mirovine, dok uzgajivači duhana blokiraju prijelaz kod Orašja inzistirajući na isplati premija za 2002. godinu.

S obzirom da njihovim zahtjevima nije udovoljeno, i jedni i drugi najavili su proširenje blokada i na druge prijelaze na sjeveru i jugu BiH, a moguće je kako će im se od početka naredne godine pridružiti i poljoprivrednici koji traže odgodu primjene bescarinskog režima uvoza prehrambenih proizvoda iz Hrvatske i Srbije i Crne Gore.

U Sarajevskoj županiji istodobno traje štrajk profesora u većini srednjih škola. Oni traže veće plaće.

(Hina) rm br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara