Kardinal vodio misu na pogrebu 190 žrtava madridskoga napada

MADRIDSKI nadbiskup kardinal Antonio Maria Ruoco Varela predvodio je u srijedu misu na državnom pogrebu pred oko 1500 ljudi, među ostalima i šefova stranih država i vlada, za 190 ljudi ubijenih u terorističkim napadima u Madridu 11. ožujka.

"Velikom su patnjom ispunjeni vaši životi i životi vaših obitelji od onoga crnog dana u kojem je strašno terorističko nasilje isplanirano i izvedeno s nezamislivom okrutnošću okončalo živote vaših najmilijih", rekao je kardinal Ruoco Varela, a prenosi agencija AP.

Čak i usred terorističkoga užasa, kraj "uništenih tijela tolikih prijatelja", postoji nada u vječiti život, rekao je kardinal u propovijedi u madridskoj katedrali Almudeni. "Tvoj će brat uskrsnuti", rekao je, javlja agencija dpa.

"Nijedan ubojica ne nosi u sebi život vječni. Terorist nosi samo vječitu mržnju", rekao je Ruoco i govorio o valu solidarnosti što ga je taj teroristički napad izazvao diljem svijeta. "Vašu će patnju uskoro dijeliti cijeli svijet", rekao je španjolski kardinal.

Kad su kralj i kraljevska obitelj ulazili u katedralu, na orguljama je odsvirana španjolska himna.

Kralj Juan Carlos slušao je kardinala zatvorenih očiju, kraljica Sofia sjedila je u tišini i boli, a brojna rodbina stradalih tiho je jecala, javlja dpa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pogreb je došlo pet stotina rođaka žrtava i izaslanici pedeset država.

Kraljevska obitelj sjedila je naprijed, a odmah iza nje predstavnici španjolske vlade i drugi političari, među njima i novi premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero i njegov prethodnik Jose Maria Aznar.

Među gostima bili su predsjednici Francuske, Italije, Portugala, Estonije i Finske te britanski premijer Tony Blair, američki državni tajnik Colin Powell, njemački kancelar Gerhard Schroeder, poljski premijer Leszek Miller, češki premijer Vladimir Špindla te predsjednik Europske komisije Romano Prodi.

Iz kraljevskih kuća na pogreb u Madridu došli su britanski princ Charles, marokanski princ Moulay Rachid, monegaški princ Albert te predstavnici kraljevskih obitelji iz Jordana, Norveške i Danske.

Među 190 poginulih njih 40 nisu bili Španjolci, već iz Latinske Amerike i iz Maroka, Rumunjske i Bugarske.

Na pogrebu je sudjelovalo 28 biskupa i trojica kardinala, a svečanost je štitilo 1500 policajaca.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara