Kardinali u izolaciji, u ponedjeljak počinje izbor novog pape

KARDINALI izbornici ušli su u nedjelju poslijepodne u hotel Santa Martu u Vatikanu gdje će provesti naredne dane i odakle će odlaziti u Sikstinsku kapelu gdje će birati prvog papu trećeg tisućljeća.

Prva konklava trećeg tisućljeća započinje u ponedjeljak 18. travnja, ali se još ne zna hoće li 115 kardinala iz 52 zemlje, među kojima su zagrebački nadbiskup Josip Bozanić i sarajevski nadbiskup Vinko Puljić, koliko će ih biti zatvoreno u Sikstinsku kapelu, istoga poslijepodneva i glasovati. O tome će odlučiti sami i na licu mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prva konklava trećeg tisućljeća je i medijski događaj, pa će ulazak kardinala u Sikstinsku kapelu izravno prenositi televizija. Do sada su, kako je rekao šef ureda za tisak Svete Stolice, Joaquin Navarro Valls, kardinali raspravljali u "atmosferi prijateljstva" te su gotovo o svim pitanjima "došli do velike suglasnosti" i "nisu spominjali imena" mogućih kandidata za novog, 265. Papu.

Glasila, dakako, nagađaju tko će dobiti najviše glasova i tko je "papabile", odnosno mogući Papa. Spominje se, tako, da bi u prvom glasovanju njemački kardinal Jospeh Ratzinger mogao dobiti oko 35 glasova, a talijanski kardinal Carlo Maria Martini oko 20. Da bi netko bio izabran za Papu treba dobiti 77 glasova. Ako se do petka 22. travnja, dakle u 13 glasovanja ne bude izabrao Papa, kardinali će imati dan pauze za razmišljanja i molitve. Glasovanje će se nastaviti sve do 34. dana uz neke pauze (neće se održati drugo poslijepodnevno glasovanje), a onda će se odlučiti da li će se i dalje tražiti dvotrećinska većina ili će se Papu izabrati sa 50 posto plus jedan glas, ili pak "drugim krugom" izbora između dvojice kardinala koji su dobili najviše glasova.

Za izbor Wojtyle, u listopadu 1978. bilo je potrebno osam glasovanja, a njegov prethodnik Luciani je bio izabran u četvrtom glasovanju. Pretpostavlja se da će za izbor prvog pape trećeg tisućljeća biti potrebno oko osam glasovanja. Osim Ratzingera i Martinija u prvom bi glasovanju mogli dobiti pokoji glas i Sodano, Re, Ruini, Tettamanzi, Scola, Sch?nborn, Policarpo. To bi, drže analitičari, bili zapravo pokušaji spoznavanja namjera pojedinih kardinala i skupine kardinala, a nakon toga će započeti pravo glasovanje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara