Karikature: Prosvjedi u Istanbulu, Indiji, Pakistanu

OKO DESET tisuća prosvjednika izašlo je u nedjelju na ulice Istanbula u znak prosvjeda zbog kontroverznih karikatura proroka Muhameda, na poziv stranke Saadet pod motom "Poštujte vjeru i ljubav za proroka", a svoj gnjev iskazali su i muslimani u Indiji i Pakistanu.

Lokalni mediji izvijestili su da su prosvjedi prošli u miru. Prosvjednici su izvikivali protueuropske slogane ističući turske zastave i zastave stranke Saadet. Demonstracije su uslijedile tjedan dana nakon sličnog okupljanja u jugoistočnom turskom gradu Diyarbakiru koji je privukao više od 50.000 prosvjednika, prenosi dpa.

"Muslimanska turska nacija je uz palestinsku i iransku braću", izvikivali su demonstranti, pozivajući na bojkot Danske u kojoj su karikature najprije objavljene. U Turskoj živi 99 posto muslimana.

Više od 15.000 muslimana okupilo se u nedjelju pred džamijom u staroj jezgri grada Lucknowa, glavnoga grada sjeverne indijske države Uttar Pradesh, Demonstranti su izvikivali slogane u kojima osuđuju američkog predsjednika Georgea Busha, danske čelnike, indijskog premijera Manmohana Singha i predsjednicu Kongresne stranke Sonju Gandhi. Neki među okupljenima su pucali u zrak te su spalili fotografiju Georgea Busha.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obraćajući se okupljenima, islamski vjerski vođe zatražili su da se Bushev predstojeći posjet Indiji bude otkazan te su zatražili opoziv indijskog veleposlanika u Danskoj.

U južnom Pakistanu, u gradiću Sukkur u pokrajini Sindh, stotine su bijesnih muslimana zapalili crkvu u nedjelju, ali nije bilo žrtava, objavila je policija.

Gomilu, gnjevnu zbog objavljivanja karikatura, u nedjelju je na izgrede potaklo kad je jedan bivši kršćanin koji je konvertirao na islam spalio nekoliko stranica Kurana. U svom izgredničkom pohodu napali su i katoličku školu koju u Sukkuru vodi mjesni samostan. Policija je uhitila dio izgrednika i rastjerala ostale prosvjednike.

Među većinski muslimanskim pakistanskim stanovništvom od oko 160 milijuna ljudi, kršćani čine manje od 10 posto.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara