Karikaturistu Davoru Štambuku uručeno francusko odličje

FRANCUSKI veleposlanik Francis Bellanger uručio je večeras križ viteza Reda umjetnosti i književnosti hrvatskom karikaturistu Davoru Štambuku, koji je više od 35 godina profesionalno djelovao u Francuskoj.

Tim odličjem francusko Ministarstvo kulture želi "odati počast umjetničkom talentu" Davora Štambuka i "pozdraviti njegovu ulogu poveznice Hrvatske i Francuske", rekao je Bellanger na svečanosti u svojoj zagrebačkoj rezidenciji.

Štambukovi crteži su oštri, no nikad zločesti, ističu ljudske slabosti, ali ih ne osuđuju, napomenuo je.

Bellanger je istaknuo da ti crteži otkrivaju autorovu ljubav za životom, koja ga je, kao jedna od zajedničkih crta dviju zemalja, "predodredila za ulogu poveznice Hrvatske i Francuske".

"Sretan samo što primam odličje zemlje koju već dugo smatram svojom drugom domovinom", rekao je Štambuk.

"Dugo se borim protiv stereotipnih ideja o Hrvatima u Francuskoj i Francuzima u Hrvatskoj i nastojim srušiti slike o nama koje su nam različite okolnosti znale donijeti", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Štambuk (Split, 1934.) u Francusku dolazi 1963. Bio je, među ostalim, karikaturist tjednika "France Dimanche", a od 1969. radi u visokonakladnom tabloidu "Ici Paris", u kojem objavljuje do umirovljenja 1999. U Hrvatskoj je objavljivao u "Startu", "Nedjeljnoj Dalmaciji", "Slobodnoj Dalmaciji", "Areni".

Štambuk, diplomirani povjesničar umjetnosti, dobitnik je mnogih međunarodnih priznanja. Imao je dvadesetak samostalnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu.

Odličje croix de Chevalier de lOrdre des Arts et des Lettres dodjeljuje se osobama koje su se istaknule ili su doprinijele umjetnosti i književnosti u Francuskoj i svijetu.

(Hina) ag jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara