Karlovac: Gradnja mosta napreduje unatoč protivljenju stanara

IAKO jutros zbog kiše radovi nisu nastavljeni, izgradnja mosta, koji bi kao dio budućeg prometnog gradskog prstena trebao povezivati četvrti Dubovac i Drežnik, napreduje unatoč protivljenju 25 stanara koji žive u osam stanova u trošnoj zgradi na Mažuranićevoj obali 36, neposredno uz gradilište.

U blizini gradilišta je i karlovačka Hitna medicinska pomoć (HMP), a zbog građevinskih radova uvela je novi režim prometovanja, koji usporava medicinsku uslugu. Od jučer je za sav promet zatvorena Krupina ulica na Dubovcu, kojom se služila karlovačka Hitna, a novi bi režim prometovanja trebao potrajati oko četiri mjeseca. Do tada će vozila Hitne pomoć koristiti privremeni makadamski prilaz na Mažuranićevu obalu i dalje Teslinom ulicom.

Voditeljica HMP-a Maja Grba Bujević rekla je da je buduće prometno rješenje idealno za rad Hitne pomoći, pa je novonastala regulacija nužno zlo koje treba pretrpjeti da bi se poboljšao promet u cjelini, a time postigla i veća brzina medicinske usluge.

Dosadašnjim razlozima nezadovoljstva stanara, koji trebaju živjeti samo 4,5 metara od pristupne ceste na most, pridružio se i strah od urušavanja zgrade, jer su strojevi i iskapanja došli do same zaštitne ograde, na 1,95 metara od prozora zgrade. Zbog toga su stanari proteklih tjedana ometali izvođače i svojom prisutnošću priječili odvijanje radova, tako da su investitori angažirali i zaštitare.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime investitora inženjer Ozren Gverić rekao je da mu je žao ljudi kojima su most i prilazna cesta došli skroz do prozora, ali da Hrvatske ceste i Grad Karlovac kao suinvestitori imaju urednu građevinsku dozvolu i da je sve po zakonu. Na pitanje je li po zakonu i to da je zaštitna ograda 1,95 metara od prozora, a prometnica u visini prvoga kata, rekao je da je to pitanje za projektante i druge službe koje su projekt odobrile.

Stanari se međutim nadaju da će gradske strukture pronaći rješenje zamjenskih stanova. "Iako nas nitko ne želi ni primiti na razgovor, ne vjerujemo da može ostati ovako i to samo zbog bahatosti i nestručnosti projektanata i nekog njihovog dogovora", kažu stanari.

Pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje i upravljanje imovinom Mladen Rakočević rekao je da Hrvatske ceste kao investitor nisu ni dužne rušiti objekt i nadoknaditi štetu stanarima. Međutim i Rakočević kaže da je "potpuno neprihvatljiva" takva situacija i zato je grad u nekoliko navrata predložio Upravnom odboru Hrvatskih cesta da otkupe tu kuću i obeštete stanare.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara