Karlovac: Interventne službe o spašavanju ljudskih života na prometnicama

tijekom 2003. Karlovačka Hitna medicinska pomoć (HMP) intervenirala je prošle godine 5037 puta u slučajevima tzv. prvog stupnja, najhitnijih djelovanja, od toga 1662 puta u prometnim nesrećama, a u smjeni je samo jedna ekipa za hitne intervencije na 160 kilometara magistralnih cesta, rekla je danas Maja Grba-Bujević, voditeljica HMP-a, na tiskovnoj konferenciji s karlovačkom Policijskom upravom i Javnom vatrogasnom postrojbom.

Interventne su službe danas u povodu Svjetskog dana zdravlja najavile da će 7. travnja prikazati svoj rad u spašavanju ljudskih života pod motom "Sigurnost na cesti nije slučajnost".

Koordinator prikazne vježbe zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Goran Franković rekao je da je suradnja interventnih služba dobra, ali da tehnička opremljenost nije na europskoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podjednako je požarnih i tzv. tehničkih intervencija, među kojima je najviše broj upravo intervencija nakon prometnih nesreća. Franković smatra da je osim bolje tehničke opremljenosti za učinkovitije i brže djelovanje potrebno povećati sigurnost interventnih služba, jer pripadnici tih služba, spašavajući ljudske živote, vrlo često ugroze i vlastit život.

Ravnateljica karlovačkog Doma zdravlja Jadranka Šutić naglasila je da turistička sezona praktički počinje od Uskrsa, a u HMP-u jedna ekipa radi u smjeni i nije poznato hoće li itko za nadolazeće ljeto osigurati novac za još jednu ekipu koja je zbog sigurnosti i pravodobne pomoći domaćem stanovništvu i turistima prijeko potrebna. Po pravilima HZZO-a za broj stanovnika kao na karlovačkom području dostatan je jedan tim, ali Karlovac bi zbog protoka velikog broja turista trebao biti drukčije tretiran, smatra ravnateljica Šutić. Za rješenje tog pitanja obratila se i Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka, ali, kako je rekla, odgovora još nema.

Načelnik Odjela policije PU-a Ivan Fink rekao je da u skandinavskim zemljama u prometu smrtno strada sedam do osam ljudi na godinu na 100.000 stanovnika, u Europskoj uniji 12, a u Hrvatskoj 14.

Budući da trećinu svih prometnih nesreća uzrokuje prekoračenje brzine, 11 posto alkoholiziranost te kad se zna da 50 posto osoba u automobilima ne veže sigurnosni pojas, a 60 posto motorista ne stavlja zaštitnu kacigu, preventivnim i represivnim radom policije i društva mogla bi se znatno povećati sigurnost na hrvatskim prometnicama, rekao je Ivan Fink.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara