Karlovac: Okrugli stol o civilnim žrtvama rata

U KARLOVCU je danas u organizaciji karlovačkog Odbora za ljudska prava i vukovarskog Centra za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć održan okrugli stol ´Položaj i status civilnih žrtava rata´.

Zaključci s prošlog okruglog stola u Vukovaru i s današnjeg u Karlovcu bit će predloženi na prihvaćanje Koaliciji za promociju i zaštitu ljudskih prava koju tvori osam udruga iz Vukovara, Karlovca, Osijeka, Bilja, Zagreba, Splita i Poreča. Ta će koalicija predložiti državnim tijelima i ministarstvima konkretna rješenja za rješavanje te složene problematike.

Glavni je zaključak skupa da treba uspostaviti jednakost u rješavanju statusa civilnih žrtava rata bez obzira na mjesto boravka za Domovinskog rata i nacionalnu pripadnost te da se hrvatski propisi jednako primjenjuju na sve hrvatske državljane.

Potrebno je pojednostaviti i ubrzati postupak za stjecanje statusa civilne žrtve rata jer to pokušavaju ostvariti još mnogi dugotrajnim upravnim sporovima, rečeno je. Razlog je, objasnili su sudionici, što je osim medicinske dokumentacije potrebno i policijsko izvješće o okolnostima stradanja, a mnogi to nisu mogli pribaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pravnica Ankica Mikić iz vukovarskog Centra za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć ustvrdila je da je u Vukovaru samo troje civilnih žrtava dobilo taj status iako se zna da su mnogi stradali. ´U Hrvatskoj je na djelu diskriminacija u ostvarivanju tog prava po nacionalnoj osnovi. Ali ne samo u stjecanju statusa civilne žrtve rata nego i u obnovi i zapošljavanju´, ustvrdila je Mikić.

Nejednakim odnosom prema stradalnicima nezadovoljan je i Miroslav Mikšić iz Udruge civilnih žrtava Domovinskog rata Karlovačke županije. ´Dok zdrava djeca stradalih hrvatskih branitelja imaju prednost u upisu u gimnaziju ili na fakultet s lošijim ocjenama, stopostotni invalid sa statusom civilne žrtve Domovinskog rata ne uspijeva se upisati na fakultet´, rekao je.

Predstavnici mnogobrojnih udruga složili su se da ubuduće trebaju mnogo tješnje surađivati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara