Karlovac: Seminar o neposrednom izbor načelnika, gradonačelnika i župana

DRŽAVNI tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić izjavio je danas da je Vlada Republike Hrvatske Zakon o neposrednom biranju načelnika, gradonačelnika i župana za sada odbila jer je "nedorečen".

"To se posebno tiče onog dijela koji se odnosi na stranačku stegu, na opoziv u slučaju nezakonitosti rada te na nedorečeni odnos između Gradskog vijeća kao neposredno biranog predstavničkog tijela i autonomnosti gradonačelnika", rekao je Palarić na seminaru na temu "Utjecaj neposrednog izbora načelnika, gradonačelnika i župana na lokalnu samoupravu - hrvatski model i njemačka iskustva". Skup je organizirao Savjet za europske integracije u Karlovačkoj županiji za načelnike, gradonačelnike i župana, dok su o njemačkim iskustvima govorili predstavnici lokalne samouprave u Bavarskoj.

Budući da je u 15 od 16 njemačkih okruga zaživio neposredan izbor gradonačelnika, a naznaka je da će se to uskoro dogoditi i u jedinom preostalom okrugu, predavači su se zbog pozitivnih iskustava otvoreno zalagali za takav model.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Neposredno biran okružni poglavar (župan) Aichach-Freidberga Christian Knauer rekao je da "neposredno biranje gradonačelnika uravnotežuje interese" te da se ne treba bojati zlouporabe.

Gosti su pozvali lokalne čelnike Karlovačke županije da ih posjete u Bavarskoj kako bi prikupili iskustva o tamošnjem modelu lokalne samouprave.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara