Karlovac: spomenička renta od tri kune po četvornom metru

Nakon dvosatne raspre vijećnici Gradskog vijeća prihvatili su danas odluku o visini spomeničke rente od najniže zakonom propisane tri kune na mjesec. L

Zakonom je propisano da spomenička renta seže od tri do deset kuna po četvornom metru korisne površine poslovnog prostora koji se nalazi u nepokretnu kulturnom dobru ili u kulturnopovijesnoj cjelini, a visinu unutar te granice utvrđuje grad svojom odlukom.

Oko četiri milijuna kuna, koliko bi se moglo godišnje prikupiti od spomeničke rente, trošit će se strogo namjenski za nacionalni program zaštite i očuvanja kulturnih dobara, rekao je obrazlažući prijedlog odluke dogradonačelnik za društvene djelatnosti Martin Šimunić.

Šezdeset posto spomeničke rente doznačit će se na račun grada Karlovca, a i onih četrdeset posto što će se doznačivati u državni proračun vraćat će se natrag, rekao je, odgovarajući protivnicima odluke o spomeničkoj renti.

"Zbog naših velikih potreba siguran sam da će nam se vraćati i više nego će uplaćivati poduzeća i obrtnici", rekao je Šimunić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporbeni vijećnici HDZ-a zahtijevali su da se ta točka skine s dnevnog reda, a u Hrvatski sabor uputi zahtjev da se odluka o visini spomeničke rente ispita ili da se njezina primjena odgodi na osam mjeseci do godinu dana.

Protivnici uvođenja spomeničke rente drže da bi obrtnici i zanatlije u staroj gradskoj jezgri za oko 100 četvornih metara poslovnog prostora imali 3600 kuna na godinu veći izdatak od konkurenata koji rade pedeset ili sto metara dalje, izvan zaštićene zone. Moglo bi se dogoditi da oni napuste gradsku jezgru pa da ne uspiju započeti projekti oživljenja toga dijela grada, ističu oporbenjaci.

Dogradonačelnik Šimunić je upozorio da bi zbog neprihvaćanja odluke o visini spomeničke rente Ministarstvo kulture moglo obustaviti financiranje s 500.000 kuna dogovorenih projekata obnove sakralnih građevina i proširenje Gradske knjižnice.

(Hina) xvhor yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara