Karlovac: Vagon s 56 tona tinjajućeg sumpora pod nadzorom

VAGON s 56 tona sirovog sumpora koji je jutros počeo tinjati na karlovačkom željezničkom kolodvoru vatrogasci su stavili pod nadzor te je tako izbjegnuta ekološka katastrofa, doznaje se od nadležnih stručnjaka koji su na mjestu događaja.

Jadranka Grbinić, inspektorica zašite okoliša u telefonskoj izjavi za Hinu rekla je da je vagon s tinjajućim sumporom bio u kompoziciji vlaka s 24 vagona, koji je iz Rijeke prevozio sirovi sumpor za kutinsku Petrokemiju. Pri ulaska u karlovački kolodvor u 6,29 sati prometnik je uočio da se u jednom od vagona pojavio dim. Odmah je taj vagon bio otkačen iz kompozicije i premješten na sporedni kolosijek, a pozvani vatrogasci su u roku od 10 minuta počeli gašenje.

Po njezinim riječima, nije bilo emisija plinova ni u zrak ni u vodu, a voda koja curi iz vagona je po kiselosti ispravna. Radi preventive posipano je vapno oko vagona. Dežurna ekipa vatrogasaca je, preventive radi, još uvijek na mjestu događaja.

Utvrđuje se kako je došlo do tinjanja sumpora u vagonu.

Vagon s 56 tona tinjajućeg sumpora nije se na sreću zapalio i izbjegnuta je moguća katastrofa. Sada je sve lokalizirano i stavljeno pod kontrolu, izjavio je za Hinu s mjesta događaja viši vodopravni inspektor Državne uprave za vode Aljoša Milačić.

Da se kojim slučajem taj sumpor zapalio, otrovni plinovi bi se raspršili pet kilometara uokolo i izazvali bi katastrofalne posljedice po život ljudi, rekao je Milačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ustvrdio je kako nema opasnosti da bi moglo doći do zagađenja vodotoka. Na terenu su, istaknuo je, ekipe eko-stožera, toksikolozi, inspektori zaštite okoliša, državni vodopravni inspektor, predstavnici Hrvatskih voda i direktor Komunalnog poduzeća Karlovac - vodovod i odvodnja.

Glavni državni vodopravni inspektor Željko Makvić izjavio je da je jutros oko 7.30 sati obaviješten o tom incidentu te da je odmah angažirana inspektorica zaštite okoliša i toksikolozi. Iako nisu direktno ugrožene vode postupalo se po državnom planu za zaštitu voda. Ekipe su tamo u slučaju moguće intervencije, premda je gotovo sigurno neće biti potrebna - dodao je Makvić.

Karlovac: Zapalio se vagon sa sumporom

RANO jutros došlo je do zapaljenja vagona sa sumporom u Karlovcu, izvijestilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja dodajući da su na mjesto događaja odmah izišle vatrogasne postrojbe.

Trenutno sumpor samo tinja, odnosno ne gori otvorenim plamenom. Vatrogasci koriste sitne mlazove za gašenje, a nastala sumporasta kiselina neutralizirat će se upotrebom vapna.

U priopćenju Ministarstva navodi se da je na mjestu događaja odmah došla inspektorica zaštite okoliša Jadranka Grbinić, ali da do 9 sati tamo nije došao nijedan član Županijskog eko-stožera, iako je to njihova dužnost i obveza sukladno Planu intervencija u zaštiti okoliša. Naime, Županijski eko-stožer rukovodi radnjama za uklanjanje posljedica izvanrednog događaja, po potrebi angažira interventne ekipe i članove ekspertnog tima. S obzirom na to da se do 9 sati nije pojavio niti jedan član Eko-stožera, inspektorica zaštite okoliša poduzela je određene mjere i kontakte s Državnim zavodom za toksikologiju, dodaje se u priopćenju.

Ministarstvo tvrdi i da na mjesto događaja do trenutka pisanja obavijesti nije izišla ni vodopravna inspekcija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara