karlovac: voda gradskog vodovoda dobra za piće

Direktor karlovačke gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija Ivica Horvat oštro je danas opovrgnuo glasine da voda gradskog vodovoda nije za piće.

U Vodovodu i kanalizaciji pretpostavljaju da se glasine šire zbog njihove preporuke da se voda ne koristi za zalijevanje vrtova i okućnica, te za pranje automobila i slično zbog snižene razine vode na karlovačkim vodocrpilištima.

Voditelj tehničkog odjela vodoopskrbe Boris Čurjak kazao je da tvrtka ima svoj laboratorij i da se uzorci analiziraju svakodnevno.

Po njegovim riječima, današnji nalazi pokazuju da je broj aerobnih bakterija po mililitru vode zagrijane na 22 stupnja Celzija 30, a maksimalna dopuštena koncentracija je 100. Drugi pokazatelj mjeri se pri temperaturi uzorka od 37 stupnjeva Celzijevih, maksimalna dopuštena koncentracija aerobnih bakterija pri toj temperaturi je deset, a u vodi karlovačkog gradskog vodovoda je nula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pokazatelj mutnoće mjeri se stupnjevima. Maksimalni dopušteni je četiri, a karlovački je danas 0,2.

Čurjak tvrdi da i svi drugi pokazatelji potvrđuju da je fizikalno-kemijski nalaz vode u granicama normale, te da Karlovčani i u uvjetima suše piju vrlo zdravu vodu.

Rezerve vodocrpilišta 30-ak su posto manje od uobičajenih, no u Vodovodu i kanalizaciji ne najavljuju za idućih desetak i više dana mogućnost bilo kakvih restrikcija potrošnje vode. Na snazi je samo preporuka da se voda ne troši za zalijevanje vrtova i slično.

(Hina) vhor so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara