Karlovačka gradska uprava o odlagalištu otpada

Karlovačko odlagalište komunalnog otpada na Ilovcu, iako pretrpano, ove godine neće biti zatvoreno dok se ne izgradi novo, rečeno je na današnjoj tiskovnoj konferenciji grada Karlovca, na kojoj je najavljeno da bi u novo odlagalište mogli ulagati zajedno Karlovačka i Sisačkomoslavačka županija .

Po novoj državnoj strategiji gospodarenja otpadom, koju će ovih dana tek predstaviti javnosti Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja, predviđene su izmjene i dopune Zakona o otpadu, pa će se odrediti rokovi zatvaranja svih 700-tinjak odlagališta u državi, a krajnji je rok za to 2015., rekao je dogradonačelnik Vladimir Benko.

Dodao je da se time provedba Rješenja o zatvaranju karlovačkog odlagališta komunalnog otpada na Ilovcu do 14. srpnja 2003. odgađa do daljnjega, ali to neće zaustaviti započete pripreme za gradnju novog odlagališta. Dogradonačelnik je objavio moguće lokacije za to odlagalište koje su do danas držane u strogoj tajnosti. Rekao je da je Rudarsko-geološki fakultet preliminarno odabrao 12 mogućih lokacija na Kordunu oko Babine gore i na Petrovoj gori jer je ondje tlo geološki prikladno za odlagalište. Osim toga to je gotovo nenaseljeno područje i samo je 20-ak kilometara udaljeno od Karlovca. Tek treba odrediti točnu lokaciju i izraditi studiju o utjecaju na okoliš, dodao je Benko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istodobno je izrađena i studija za odlaganje opasnog otpada za Karlovačku županiju. Kako je rečeno, Agencija posebnog otpada obišla je neka skladišta u bazenu negdašnje Jugoturbine kako bi se u njima sigurno skladištio opasni otpad dok se ne odloži u nekoj spalionici. Za obje vrste otpada morat će se promijeniti županijski i gradski prostorni plan.

Dogradonačelnik Benko smatra da bi suvremeno odlagalište komunalnog otpada s postrojenjem za viši stupanj iskorištavanja odnosno recikliranja stajalo oko šest milijuna eura pa se zato pregovara sa susjednom Sisačko-moslavačkom županijom da bi zajednički izgradili veće odlagalište koje bi stajalo oko deset milijuna eura.

(Hina) vh vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara