Karlovačka Županijska skupština prihvatila prijedlog županijskog proračuna za 2003.

KARLOVAČKA Županijska skupština prihvatila je danas prijedlog proračuna za 2003. godinu u iznosu od 84,8 milijuna kuna, te, uz ostalo, i izvješće o problematici nezaposlenosti i provođenju mjera poticanja zapošljavanja.

Pročelnica Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ana Pozderac rekla je da su u Karlovačkoj županiji trenutačno 16.064 osobe nezaposlene, od kojih samo 137 imaju status tražitelja zaposlenja, dok su svi ostali spremni aktivno tražiti posao, dakle imaju puni status nezaposlene osobe. Takva se evidencija vodi od 1. rujna ove godine.

Među njima je čak 33 posto onih koji 5 i više godina čekaju posao (35 posto do jedne godine, 20 posto do dvije godine i 11 posto do tri godine).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po popisu stanovništva, u Karlovačkoj županiji kao nezaposlene izjasnile su se 14.633 osobe (od 62.295 radno sposobnog stanovništva), a istodobno je prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje bilo 16.620 nezaposlenih. Zato u karlovačkoj podružnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje smatraju da će Karlovačka županija uskoro uz približavanje europskim kriterijima evidentiranja nezaposlenosti bilježiti 14 do 15 posto stvarno nezaposlenih, a ne kao do sada 18 posto.

Kako je rečeno, zabrinjavajući je i omjer troška Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na tzv. pasivne i aktivne mjere za suzbijanje nezaposlenosti. Na naknade za 3403 korisnika utrošeno je u 11 mjeseci ove godine 32,6 milijuna kuna, što se smatra pasivnim mjerama, a na aktivne mjere, poput poticaja za zapošljavanje, deset puta manje, ili 3,2 milijuna kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara