Karlovački Odbor za ljudska prava traži smjenu Lovre Pejkovića

KARLOVAČLO Odbor za ljudska prava zatražio je na današnjoj konferenciji za novinare utvrđivanje odgovornosti ministra javnih radova, obnove i graditeljstva Radimira Čačića i smjenu njegova pomoćnika Lovre Pejkovića zbog "katastrofalna rada Uprave za prognanike, kojoj je na čelu Pejković", jer, kako tvrdi Odbor, "nastoje zadržati rezultate etničkog čišćenja i onemogućiti povratak izbjeglih".

Na te optužbe u izjavi za Hinu pomoćnik ministra Lovre Pejković ističe kako će do kraja godine biti riješena velika većina zahtjeva za povrat imovine i smješteni njezini korisnici.

Predsjednica Odbora Jelka Glumičić smatra kako je iluzija da će Hrvatska 2007. ući u Europsku uniju jer ni koalicijska Vlada, kao ni prijašnja HDZ-ova, ne pokazuje "stvarnu političku volju da ukloni diskriminatorske pravne norme i ubrza funkcioniranje pravne države". To će, po njezinu mišljenju, biti najveća zapreka ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Koalicija za promociju i zaštitu ljudskih prava, koje je dio karlovački Odbor, smatra nedavni poziv premijera Ivice Račana izbjeglicama da se vrate neiskrenim i neozbiljnim, jer nema uvjeta za povratak.

Pomoćnik ministra Lovro Pejković u izjavi navodi da je u Plaškom gotovo riješen povrat imovine, a da će do kraja mjeseca biti riješen i u Glini, a do kraja kolovoza u Petrinji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zapadnoj Slavoniji za dvadesetak kuća još nema rješenja, a APN trenutačno na računu ima dosta novca da riješi pitanje još 700 kuća u Hrvatskoj. Pomoćnik ministra Pejković ne sumnja da će do kraja godine biti riješena velika većina zahtjeva za povrat imovine.

O tome da bi povrat imovine i povratak izbjeglica bio razlog da se spriječi kandidatura Hrvatske u članstvo Europske unije Pejković kaže da je "Vlada stvorila preduvjete da se rješava povrat imovine vlasnicima i to više nije političko, nego financijsko-tehničko pitanje, pa taj proces neće utjecati na mišljenje Europske unije, to prije što obnova i povratak teku nesmetano".

Najnoviji službeni podatci Uprave za prognanike, povratnike i izbjeglice govore da je u Hrvatskoj nakon "Oluje" bilo zauzeto 19.255 napuštenih stambenih objekata, stambenih jedinica, a za povrat je ostalo još 5209; od toga su za 3347 vlasnici podnijeli zahtjeve za povrat imovine.

U Karlovačkoj županiji od ukupno 2019 zauzetih kuća za povrat je ostala 591; od toga je za 454 podnesen zahtjev za povrat.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara